Sanna Kurosen Vapaa sana: Hyvää koulun alkua! – Ensimmäiset kouluviikot ovat aina vähän jännittäviä, olipa oppilas tai opettaja

Sanna Kuronen

Sanna Kuronen

Jälleen vaihtuu vuosi. Tammikuun ensimmäinen ei ole mitään verrattuna siihen tohinaan, jota elokuun puolessa välissä kouluissa on. Uusia oppilaita, työkavereita ja materiaaleja. Kontaktimuovia ja tuliteriä lyijykyniä!

Ensimmäiset kouluviikot ovat aina vähän jännittäviä, olipa oppilas tai opettaja. Uusia kohtaamisia ja muistettavia asioita riittää. Nimiä, luokkatiloja, lukujärjestyksiä. Jännitystä riittää myös vanhemmilla. Haluaisinkin sanoa jonkin sanasen teille.

Olkaa sopivasti kiinnostuneita siitä, mitä koulussa tapahtuu. Seuratkaa Wilman tiedotteita ja kuunnelkaa herkällä korvalla jälkikasvun porinoita siitä, kuinka hullu se meidän äikän ope on. Jos päivästä toiseen kuulostaa siltä, että koulussa ei ole mitään kivaa, se voi olla huolestuttava merkki. Ovatko kaverit vaihtuneet? Kiusataanko? Onko oppimisessa ongelmia? Sitten vain rohkeasti yhteys opettajaan.

Älä huolehdi liikaa. Meillä on kouluissa ammattitaitoiset opettajat, mikä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse käydä kotona koulupäivää läpi uudelleen. Sinun vastuullasi ei ole opettaa jakolaskua tai ruotsin sanoja. Läksyissä voi auttaa, mutta ei ole tarkoitus, että sinä käyt peruskoulun uudelleen.

Älä tartuta omia ennakkoasenteitasi jälkikasvuun. Meidän suvussa ei ole matikkapäätä -tyyppinen ajattelu joutaa romukoppaan. Vaikka sinulla jonkin aineen opiskelu ei ole aikanaan onnistunut, ei se tarkoita, etteikö se jälkikasvultasi onnistuisi. Oppiaineiden sisällöt ja opettamisen tavat ovat muuttuneet siitä, kun itse olit koulussa. Jos muistelet itse sitä, mitä koulussa opiskelit, huomaat, että suuri osa tiedosta oli tavallaan hyödytöntä tai on ainakin tehokkaasti unohtunut. Mutta ihan meidän kesken: jollain meidän ne koulupäivät on täytettävä. Ja ilman tutkintoa ei nykypäivänä pääse töihin.

Anna koululaisen itse pakata reppunsa. Jossain vaiheessa on opittava huolehtimaan omista tavaroistaan ja sen, minkä nuorena oppii, vanhana taitaa. Joskus voi kyllä tehdä pistokokeita epämääräisiin muovipusseihin, etteivät uikkarit homehdu pilalle, mutta ehkäpä homeiset uikkaritkin opettaisivat jotain? Että uudet saat ostaa ihan omilla rahoillasi. Jospa niistä seuraavista sitten oppisi huolehtimaan.

Kodin ja koulun yhteistyö on olennaisen tärkeää.

Muista, että opettajat eivät ole vihollisia. Jostain syystä sinulla itselläsi saattaa olla vihamielinen asenne auktoriteetteihin, mutta opettajat tekevät työtään halusta auttaa ja innostaa lapsia. Kenenkään opettajan tavoite ei ole antaa mahdollisimman paljon rangaistuksia tai negatiivista palautetta. Sitäkin on joskus tehtävä, mutta se on tämän työn vähiten innostava piirre.

Muistuttaisin vielä, että kouluruoka on hyvää. Koulupäivän aikana kukaan ei tarvitse rahaa mihinkään. Jos tarvitsee, se on usein merkki siitä, että lähdetään luvatta kauppaan tai sitten rahat voivat mennä vaikkapa nuuskan välittäjälle. Ole mälsä mutsi ja muistuta maksuttomasta perusopetuksesta.

Kodin ja koulun yhteistyö on olennaisen tärkeää. Koulussa haluamme opettaa yhteistyötaitoja ja yhteisiä sääntöjä. Toivottavasti myös kodeissa näitä taitoja arvostetaan.

Kirjoittaja on iisalmelaistunut äidinkielenopettaja.

Kommentoi