Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Äänestäjän kuluttajansuoja ei toteudu

Puolueiden väliset liittoumat kuntavaalien jälkeen ovat puhuttaneet myös Ylä-Savossa. Kiuruvedellä Liike Nyt ja perussuomalaiset, Keiteleellä Kymppiryhmä ja Sonkajärvellä Ryhmä 6 tavoittelevat liittoumilla parempia asemia. Iisalmessa vihreät ja kristilliset saivatkin liittoutumalla vaalitulostaan paremmat luottamuspaikat.

Kaikki puolueet ovat tehneet selväksi, että kyseessä on tekninen liittouma, jolla ei ole vaikutusta niiden politiikkaan.

Äänestäjän kuluttajansuojan kannalta liittoutumiset vaalien jälkeen ovat ongelmallisia. Esimerkiksi Kiuruvedellä Liike Nyt:iä ja perussuomalaisia kannattaneet ovat omalla äänellään tulleet pönkittäneeksi myös toisen liittoumassa mukana olleen puolueen asemaa.

Moni äänestäjä on syystäkin hämillään, sillä liittoumissa mukana olleiden puolueiden tavoitteet ja arvot ovat valtakunnan tasolla kaukana toisistaan. Kuntapolitiikassa niillä voi olla enemmän yhteneväisyyksiä, mutta useimmat äänestäjät taitavat silti tehdä päätöksensä arvojen ja mielikuvien perusteella.

Liittoutuminen vaalien jälkeen ei ole lainvastaista eikä edes mitenkään likaista peliä. Onhan politiikassa aina tehty ryhmien välisiä sopimuksia.

Äänestäjiltä salassa tehdyt sopimukset eivät kuitenkaan edusta avointa ja läpinäkyvää kulttuuria, jota erityisesti uudet poliittiset liikkeet ovat olleet vaatimassa.

Jos puolueen äänimäärän ei tiedetä riittävän hallituspaikkoihin, miksi ei voitaisi mennä vaaliliittoon avoimesti jo ennen vaaleja?

Jos puolueen äänimäärän ei tiedetä riittävän merkittäviin hallitus- ja lautakuntapaikkoihin, miksi ei voitaisi mennä vaaliliittoon avoimesti jo ennen vaaleja ja valita liittolaisiksi puolueita, joilla on samankaltaiset tavoitteet?

Vaalien jälkeen tapahtuvat liittoutumiset eivät vahvista kuntalaisten luottamusta siihen, että äänestämällä voisi vaikuttaa asioihin. Erityisen herkkänä asian suhteen kannattaisi olla Iisalmen kaltaisissa kunnissa, joissa äänestysprosentti jäi muutenkin keskiarvoa alhaisemmaksi.