Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tiirat valtasivat kulman kaupungista

Hyökkäilevät tiirat ovat muodostumassa merkittäväksi haitaksi Iisalmessa. Pesimäreviiriään puolustavista tiiroista on kesän aikana tullut useita yhteydenottoja Iisalmen Sanomien toimitukseen.

Tiiroista on haittaa erityisesti kulttuurikeskuksen ympäristössä. Linnut pesivät rakennuksen katolla. Ajoittain ne hyökkäilevät kiinteistössä vierailevia, muun muassa kirjastossa kävijöitä, kohti. Useat henkilöt ovat saaneet verinaarmuja päähänsä, jopa päähineen läpi.

Äkäiset linnut ovat pikkuhiljaa alkaneet pelottaa ihmisiä, niin kulttuurikeskuksessa käyviä kuin läheisillä kaduilla tai Kirkkopuistossa liikkuvia. Tiiroilla on ”vartijat” katon räystäillä.

Iso ja pysyvämpi haitta tiirat ovat alueella asuville. Kulttuurikeskuksen lähellä on useita kerrostaloja, joista säännöllisesti liikutaan torin ja ydinkeskustan suuntaan. Linnut myös sottaavat ympäristöään.

Tänä kesänä kulttuurikeskuksen tiiraongelmalle ei ole paljoa tehtävissä. Lintujen pesintää ei saa häiritä. Tilanne helpottunee kuitenkin muutamassa viikossa, kun poikaset saavat riittävästi ilmaa siipiensä alle.

Tiiroja on yritetty häätää kulttuurikeskuksen katolta monin konstein. Katolla on erilaisia pelotteita ja välkkyviä esineitä, jotka heijastavat kiusallisesti auringon valoa myös läheisiin asuntoihin. Nämä pelottimet eivät tehoa.

Kaupunki joutuu miettimään syksyllä uusia ennalta ehkäiseviä keinoja tiirojen häätämiseksi.

Kaupunki joutuu miettimään syksyllä uusia ennalta ehkäiseviä keinoja tiirojen häätämiseksi. Muutoin linnut voivat jopa laajentaa reviiriään nykyisestä. Sitä tuskin halutaan.

Mediauutisten mukaan ärhäköitä tiiroja ja lokkeja on ollut eri puolilla Suomea. BirdLife Suomi ry kertoo, ettei lintujen hyökkäilevästä käytöksestä ole kuitenkaan ilmoitettu tavanomaista enempää. Moni taitaa vain jättää ilmoittamatta, mutta ehkä kannattaisi.