Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Osaamisen arvostus luo menestystä

Iisalmelainen perheyritys, Tuoppi-Kellari, juhlii tänään puoli vuosisataa jatkunutta toimintaansa. Yritys ei ole erityisen vanha, mutta aika harvinaista on se, että työtä on yksityiselle toimijalle riittänyt haasteellisella ravintola-alalla näin pitkän rupeaman ajan.

Erityisesti sukupolvelta toiselle siirtyvillä yrityksillä on omat mielenkiintoiset tarinansa. Haasteitta ja vaikeuksitta tuskin selvitään yhdessäkään yrityksessä. Omistajilta vaaditaan taloudellisen pääoman lisäksi henkisiä voimavaroja, paljon sinnikkyyttä, rohkeutta, uusiutumiskykyä ja osaamista.

Korona-aika on osoittanut, että kaikkea tätä yrittäjiltä löytyy.

Yritysten toimintakyky, vahvuus ja jatkuvuus ovat suoraan verrannollisia kunnan ja alueen elinvoimaisuuteen. Ylä-Savon rikkaus ovat isot perheyritykset tai perhetaustaiset yritykset. Isot työllistäjät ja veronmaksajat ovat valtavan tärkeitä, mutta niin ovat myös pienet yrittäjät, jotka vuodesta toiseen rikastuttavat omalla panoksellaan palvelutarjontaa, tekevät alihankintaa ja mahdollistavat vakaan toimeentulon itselleen ja työntekijöilleen.

Juhlivasta yrityksestä kerrotaan, että sen toimintaa ohjaava tavoite on ollut hyvä asiakaspalvelu, omanlaisen ilmapiirin luominen ja yhteisöllisyys. Lisäksi yrityksessä on arvostettu oman alueen tuotteita, kuten paikallista panimoa. Usein parhaat keinot menestyä löytyvät läheltä, itsensä ja toisten kunnioittamisesta sekä osaamisen arvostuksesta.

Niin pienet kuin isot yritykset tarvitsevat uusia ja etenkin uutta osaamista hallitsevia työntekijöitä. Oppilaitoksilla on tässä merkittävä tehtävä. Ylä-Savon ammattiopiston äskettäin käyttöönottama älytehdas-oppimisympäristö on mielenkiintoinen, ja se on askel kohti viimeisintä teollista innovaatiota (IS 30.6.). Tästä ei voi seurata muuta kuin hyvää.

tarja.lappalainen@iisalmensanomat.fi

Tästä ei voi seurata muuta kuin hyvää.