Pääkirjoitus: Syyttely ei auta, otetaan opiksi

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Jalkapallon EM-kisahuumasta on nautittu television välityksellä, osa jopa paikan päällä kisakatsomossa.

Suomen jalkapallomaajoukkue antoi kannustajilleen kiitosta. Sitä tuli myös kansainväliseltä medialta, ja erityisesti tanskalaisilta, Kööpenhaminassa käydyn pelin jälkeen. Suomalaisfanit myötäelivät kauniilla tavalla tilanteessa, jossa tanskalaispelaaja tuupertui kentälle, elvytettiin ja vietiin sairaalaan.

Pietarissa juhannuksen alla pelatuissa kahdessa ottelussa Huuhkajia ilahdutti ja innosti iso joukko suomalaisia. Monelle fanille matka EM-kisakatsomoon oli unelmien täyttymys. Se peittosi epävarmuuden paikallisesta koronatilanteesta.

Kisahuuman jälkiseuraamukset ovat jo osin tiedossa. Tuomisena oli koronavirustartuntoja, useita satoja. Jatkotartuntojen riskiä kasvatti keskikesän juhlinta.

Vaikka pääosa tartunnoista on todettu eteläisessä Suomessa, on tapauksia ympäri maata. Tilanne ei korjaannu syyttelyllä, sen enempää kisaturistien kuin viranomaistenkaan. Kaikki olisivat voineet toimia paremmin. Osa kisaturisteista on tehnyt parhaansa väistellessään koronaa ja onnistunutkin siinä.

Sairastumisen tai karanteeniin joutumisen myötä muutama viikko kesäsuunnitelmista menee uusiksi. Muuttuneella tilanteella voi olla myös taloudellisia vaikutuksia. Kyllä se harmittaa – etenkin, jos altistuminen on seurasta jonkun toisen toiminnasta.

Viikonvaihteen maakuntajuhlatapahtumiin voi osallistua rauhallisin mielin.

Iisalmessakin on todettu koronaa, mutta viikonvaihteen maakuntajuhlatapahtumiin voi osallistua rauhallisin mielin. Edelleen on kuitenkin hyvä pitää riittävät turvavälit, myös ulkona – torillakin.

Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liitto ja Iisalmen kaupunki ovat epävarmassa tilanteessa loihtineet yläsavolaisille mukavan tapahtuman. Paras kiitos siitä on mennä ja nauttia ohjelmasta.

tarja.lappalainen@iisalmensanomat.fi

Kommentoi