Sari Tikkasen Vapaa sana: Osaamisella menestykseen – Ylä-Savon näkövinkkelistä asiaa tarkasteltaessa, toivoisi kaiken Kuopiossa tapahtuvan elinvoiman lisääntymisen heijastuvan positiivisena vireytenä Ylä-Savon kaukaisimpaan kolkkaan saakka

Sari Tikkanen

Sari Tikkanen

”Itä-Suomen yliopiston tiloihin Kuopioon rakennetaan erityistason laboratorio. Siellä voidaan käsitellä korkealla vaaraluokituksella olevia biologisia tekijöitä, kuten koronaviruksia.” Tämä viime viikon uutinen ilahdutti minua kovasti. Uutisessa kerrottiin myös, että Pohjois-Savon liitto rahoittaa hanketta Euroopan aluekehitysrahastosta peräisin olevilla euroilla. Minulta nousee peukku liitolle ja perään lähetän vielä lentosuukon.

Menneisyyteni politiikassa ja erityisesti aika sairaanhoitopiirin varapuheenjohtajana, jätti minuun joltakin osin pysyvät jälkensä. Minusta tuli Itä-Suomen yliopistofani. Maakunnassamme sijaitseva yliopistotason sairaala ja lääkärikoulutusta antava yliopisto kulkevat käsi kädessä. Ellei aivan viime vuosina ole tapahtunut muutosta, Itä-Suomen yliopisto on Suomen suurin lääkärikouluttaja. Koulutuksen laatu kestää myös kansainvälisen vertailun.

Siinä vaiheessa kun toinen pojistamme kertoi haaveilevansa lääkäriopinnoista, äidillä oli heti antaa vinkki opiskelupaikasta. Pojan alkuperäisiin suunnitelmiin ei kuulunut jäädä suorittamaan yliopisto-opintojaan ”kotinurkille”. Tilastoja tutkimalla mieli kuitenkin vuosien varrella muuttui. Itä-Suomen yliopiston edustajan teettämä leikkimielinen alatesti puolestaan sai lääketieteen vaihtumaan biolääketieteeseen.

Poika tähtää rokotetutkijaksi. Minulla on siis monta monituista syytä peukutukseen ja lentosuukkoihin. Osa äidillisiä, osa ammatillisia ja osa kotiseuturakkauteen liittyviä.

Kuopiolla ja sitä myötä Pohjois-Savolla on entisestään vahvistuva rokotetutkimuksensa. Turku puolestaan on edelläkävijä lääketutkimuksessa. Suurin osa kansainvälisille lääkemarkkinoille kehitetyistä lääkkeistä onkin peräisin Turusta ja Turun seudulta. Tästäkin saimme vähän aikaa sitten lukea uutisia.

Helsingin yliopiston aluesuunnittelun ja –politiikan professori Sami Moisio korosti Kaleva-lehdessä ilmestyneessä kirjoituksessaan yhtenä alueen menestyksen kulmakivenä olevan yliopistojen ja yritysten yhteistyön. Tästä juurikin Turun lääketutkimus ja –kehitys on erinomainen esimerkki. Toivon samaa tulevaisuudessa myös Kuopion seutukunnalle rokotetutkimuksineen ja ehkä myös rokotekehityksineen.

On kaikkien etu, että Pohjois-Savossa on elinvoimainen yliopistokampus.

Sami Moisio jatkaa menestyksen kulmakivet pohdintaansa: ”Menestys edellyttää myös vahvaa paikallista ja alueellista strategiatyötä”. Tässä yhteydessä mieleeni tulee paitsi kuntastrategiat, myös maakuntastrategia. Ja taas tekisi mieli peukuttaa ja lähettää lentosuukko perään!

Kuopiolla maakuntakeskuksena voi olla omat intressinsä. Ylä-Savon näkövinkkelistä asiaa tarkasteltaessa, toivoisi kaiken Kuopiossa tapahtuvan elinvoiman lisääntymisen heijastuvan positiivisena vireytenä Ylä-Savon kaukaisimpaan kolkkaan saakka.

Joka tapauksessa on kaikkien etu, että Pohjois-Savossa on elinvoimainen yliopistokampus. Alueen pysyminen houkuttelevana myös niille ”penaalin terävimmille kynille” on maakuntamme tulevaisuuden kannalta elinehto.

Kirjoittaja on lukion maantieteen ja biologian lehtori sekä luomumaitotilan emäntä.

Kommentoi