Mielipide: Talven hallikausi enteilee hyvää yleisurheilukesää – Missä sitten ennätyksiä tehdään?

Lapinlahdella on erinomainen kenttä yleisurheiluun. Katja Kaikkonen

Jukka Kääriäinen

Harri Häyrynen kirjoitti asiantuntevasti 25.5.2021 Iisalmen Sanomissa ”Mikä yleisurheilun SE kestää kauimmin”. Päätyen naisten 4x400 metrin viestijoukkueen aikaan 3,25,6 ja Riitta Salinin 400 metrin juoksun SE:n 50,14. Näistä ei voine sanoa, että nämä ovat makuasioita, ne ovat tosiasioita. Olen Harrin kanssa samaa mieltä valinnasta.

Talven hallikausi oli Suomelle erinomainen ja enteili hyvää kesälle.

Tämä onkin toteutunut. Senni Salminen ja Elmo Lakka tekivät SE:t. Topi Raitanen, Joonas Rinne, Viivi Lehikoinen, Sara Kuivisto, Ella Junnila, Maria Huntington, miesten seiväshyppääjät laajalla rintamalla, naisten moukarikaksikko Krista Tervo ja Silja Kosonen, ovat nostaneet tasoaan.

Joitakin alisuorituksia on tullut, aikaa ei ole paljon tuloksen tekoon edes ranking-listalle ajatellen Tokiota. Uskon, että valintoja tulee muutama lisää.

Missä sitten ennätyksiä tehdään? Arvokisoja ja timanttiliigan kisoja järjestetään yleensä isoilla stadioneilla. Suomessa varsinkin pandemian aikaan ja olympiastadionin remontin aikaan kisoja on järjestetty hajauttaen Tampereelle, Turkuun ja monille pienemmille paikkakunnille, jossa on hyvät olosuhteet. Olympiastadion on uuden edessä, jalkapallo sinne on jo palannut, ja päätös taitaa olla myös yleisurheilun Suomi-Ruotsi maaottelusta.

Erinomaisia yleisurheilun kenttiä Suomessa ovat esimerkiksi Lapinlahti (kisat 17.7.2021), Kuortane, Joensuu, Turku, Leppävaara. Kenttä voidaan rakentaa pellolle, harvaan metsään, puistoon, eikä niissä ole isoja katsomoita, mutta niissä on tunnelmaa ja kentän pinnoite erinomainen, kenties maailman parasta. Näillä kentillä on tehty ennätyksiä.

Ulkomailta löytyy Eugenen yleisurheilustadion Oregonin osavaltiosta USA:sta. Sata vuotta sitten se rakennettiin pellolle, jossa on vaatimaton katsomo. Siellä järjestetään yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut 2022. Jotkut nimittävät kenttää edesmenneen kestävyysjuoksija Steve Prefontainen mukaan.

Kun jo muutamia vanhimpia yleisurheilun ennätyksiä on saatu uusiksi, niin on mahdollista, että niitä tulee lisää. Varaa niissä olisi useampaankin SE:n rikkoutumiseen.

Iisalmi

Kommentoi