Sanna Kurosen Vapaa sana Mitä haluaisin sinulle oikeasti opettaa? – Pitää olla jotain, joka irrottaa ajatukset suorittamisesta

Kaiket päivät seikkailen oppilaiden kanssa pilkkujen ja kaunokirjallisuuden parissa. Antoisaa ja tärkeää, toki, mutta ei ehkä loppujen lopuksi niin kamalan tärkeää. Mitä minä sitten haluaisin sinulle, hyvä nuori, oikeasti opettaa?

Yhdellä kokeella ei ole niin merkitystä. Jos kokonaisuus on kunnossa, yksi huonommin mennyt koe ei maata kaada. Kyse on vain peruskoulusta ja yhdestä kokeesta satojen menneiden ja tulevien kokeiden joukossa. Muista kuitenkin, että sen kokonaisuuden pitää siis todellakin olla kunnossa. Joskus kuitenkin seiskan täytyy riittää kiitettävän tavoittelijalle. Voi olla helpottavaa huomata, ettei se maailma siihen kaatunutkaan.

Tärkeämpää kuin kouluarvosanat on se, millainen tyyppi olet. Joskus olen kiusaajille puhunut siitä, että se kiusaamasi tyyppi voi olla vastassa kymmenen vuoden päästä mahdollisena tulevana työnantajana. Mitä luulet, kuinka moni ihminen pystyy tunteettomana laittamaan sivuun vuosien aikana kokemansa loukkaukset? Oletko sinä se, josta luokkakaverisi haluavat päästä eroon? Miksi?

Muista, että elämää ei voi hallita. Voihan sitä ihan hyvin suunnitella elämäänsä vaikka kymmenen vuotta eteenpäin, mutta älä sitten pety, kun suunnitelmat eivät toteutuneetkaan. Milloin tahansa sinulta tai läheiseltäsi voi katketa verisuoni aivoista tai rattijuoppo voi ajaa päällesi kahtasataa. Älä siis liikaa mieti sitä, mitä ehkä on tulossa. Elä jokainen päivä niin kuin se olisi viimeisesi. Huolehdi, ettei kukaan muista sinua pahalla.

Mitään ei saa ilman uhrauksia. Jos päätit viikonloppuna ajella mopolla kylillä yötä myöten ja hillua kavereiden kanssa, voi olla, ettei maanantainen matikankoe mene ihan nappiin. Ei siis kannata olla kateellinen sille, joka malttoi rauhassa kerrata kokeeseen ja saa todistukseen kiitettäviä. Kaikki ei aina ole mukavaa ja hauskaa. Jos sitä odotat elämältä, ala samoin tein odottaa lottovoittoa. Minun on ainakin noustava aikaisin aamulla myös marraskuisena tiistaina, kun aamua ei yöstä erota ja räntäsade tuntuu jatkuvan jo sadatta päivää.

Vain oma motivaatiosi ratkaisee. Älä syytä epäonnistumisista muita ihmisiä. Olet varmasti huomannut jännän eron siinä, että mopokortin kirjalliset menivät ekalla läpi mutta kokeisiin lukeminen tuntuu ihan hurjan hankalalta. Olisikohan syynä oma luja tahto saada se mopokortti?

Tärkeämpää kuin kouluarvosanat on se, millainen tyyppi olet.

Älä sotke. Luontoa äläkä ihmissuhteita. Vähin asia, jota ihmiseltä voi vaatia, on se, että roskat löytävät roskikseen. Voi tuntua kahden sekunnin ajan miehekkäältä heittää auton ikkunasta santtulaatikko kadulle, mutta siinäpä se. Ja myös: jos toimit jotakuta kohtaan huonosti, pyydä anteeksi. Se vaatii rohkeutta, mutta juuri sitä ominaisuutta elämässä tarvitaan.

Etsi elämääsi asia, johon voit suhtautua intohimoisesti. Tarkoitan jotain sellaista harrastusta, jota ilman et voi olla. Sitä tarvitaan varsinkin sitten, kun opiskelet tai käyt töissä. Pitää olla jotain, joka irrottaa ajatukset suorittamisesta. Muista kuitenkin, ettei harrastuksesta saa tulla suorittamista.

Kiitä ja tervehdi aina kun voit. Niistä ei kukaan saa yliannostusta.

Kirjoittaja on iisalmelaistunut äidinkielenopettaja.