Mielipide: Muutamia muistoja valtuustovuosilta – Paljosta jäivät paitsi ne valtuutetut, jotka eivät syystä tai toisesta Rautavaaralle lähteneet

Rautavaaran Metsäkartanolla järjestetty seminaari tutustutti vastavalitun kunnanvaltuutetun muihin valtuutettuihin. Helena Kuosmanen

Seppo Kotilainen

Lauri Nissinen kirjoitti (IS 11.5) yleisönosastossa täyttä asiaa otsikolla ”Yhteistyö kuntavaalit”. Hänen mainiota kirjoitustaan lukiessani nousi myös omaan mieleeni muutamia muistoja omilta valtuustovuosiltani.

Kun minut valittiin aikoinaan heti ensimmäisellä yrittämälläni suoraan rankakasalta kaupunginvaltuustoon ja sitä tietä myös kaupunginhallitukseen, niin täytyy sanoa, että en tiennyt vielä siinä vaiheessa kaupungin asioista kovinkaan paljon – valtuustotyöskentelystä ja poliittisesta pelistä nyt puhumattakaan. Mutta aika kyllä opetti näitä kaikkia.

Lämmöllä muistelen yhä sitä, kun meidät vastavalitut luottamushenkilöt ja joukko viranhaltijoitakin pakattiin heti valtuustokauden alkajaisiksi linja-autoon ja kuskattiin kaksi päivää kestäneen seminaarin pitoon Rautavaaran Metsäkartanolle. Siellä eivät kännykät pelanneet eikä kukaan päässyt karkaamaan kesken kaiken pois.

Seminaari oli erinomainen ja tarpeellinen tietoisku varsinkin meille uusille valtuutetuille. Ja mikä parasta, saimme tutustua toisiimme ja tämä kaikki yhdisti meitä puoluekannasta riippumatta ja auttoi meitä tekemään yhteistyötä sekä ymmärtämään toisiamme koko valtuustokauden ajan, vaikka joistakin asioista olimme joskus kovastikin eri mieltä.

Paljosta jäivät paitsi ne valtuutetut, jotka eivät syystä tai toisesta Rautavaaralle lähteneet.

Jonkin samanlaisen seminaarin toivoisin järjestettävän myös kesäkuussa valittaville valtuutetuille. Se olisi varmasti tarpeellinen heillekin, eikä siinä menisi kyllä kaupungin rahat taatusti hukkaan. Kännykät ja läppärit vain lähtiessä yhteiseen varastoon kaupungintalolle ja porukka jonnekin, mistä kukaan ei pääsisi pariin päivään muualle kurkuilemaan.

Aivan kuten Lauri kirjoitti, niin varsin paljon kokemusta ja tietämystä lähtee valtuustosta Kääriäisen, Pitkäsen ja Polven mukana pois. Naapurin kaiman kanssa en ollut yhtä aikaa valtuustossa, mutta sen muistan hyvin, että kun Iivo ja Pertti aina joulukuisessa talousarviokokouksessa olivat esityksen juurta jaksaen ruotineet, niin siihenpä ei ollut meillä muilla enää paljon lisättävää.

Eli aivan hyvin olisimme heidän ryhmäpuheenvuorojensa jälkeen voineet lähteä koko sakki perinteistä jouluateriaa syömään.

Kirmanranta

Kommentoi