Mielipide | Äänestäjien kuluttajansuoja kuntavaaleissa – Varoitukseksi riittänee pari esimerkkiä

Kesäkuun 13. pidetään kuntavaalit. Kansalaisten kannattaa olla tarkkoina puolueiden ja ehdokkaiden vaalilupauksista. Näin vaalien alla lupaillaan yhtä jos toistakin. Lupausten toteuttaminen on eri asia.

Varoitukseksi riittänee pari esimerkkiä. Perussuomalaisten johtoon pyrkivä Jussi Halla-aho sanoi nelisen vuotta sitten, että hän ajaisi aktiivisesti Suomen eroa EU:sta, jos hänet valitaan puolueen puheenjohtajaksi. (Maaseudun Tulevaisuus 14.3.17). Kuten hyvin muistetaan, Halla-aho valittiin 2017 kesällä perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Saman lehden haastattelussa puheenjohtaja Halla-aho sanoi reilua vuotta myöhemmin, ettei pidä eroamista EU:sta lyhyellä aikavälillä realistisena tavoitteena, koska suurin osa suomalaisista kannattaa jäsenyyttä. Suomen ero ei ole Halla-ahon työlistalla, vaikka puolue pääsisi seuraavaan hallitukseen. (Maaseudun Tulevaisuus 24.8.18).

Viime eduskuntavaalien alla Ylen ilmastoillassa yksi perussuomalaisten pääideologeista, ”työmies” Matti Putkonen sanoi muun muassa, että turve on Suomelle kuin öljy Norjalle, ja että turvetuotanto työllistää noin 200 000 ihmistä Suomessa. (Yle 4.4.19.) Pellervon tuoreen taloustutkimuksen PTT:n mukaan turvetoimiala työllistää suoraan 1400 ja koko Suomessa arvoketjussa noin 2500 henkilötyövuotta. (Helsingin Sanomat 10.5.).

Putkosen puheet turpeen työllistämisvaikutuksista ylittävät kirkkaasti jopa Yhdysvaltojen entisen presidentin monet totuudenvastaiset väittämät. Halla-ahon ja Putkosen kaltaisia ”kevyitä heittoja” on vaalien edellä kuultu muidenkin puolueiden ja ehdokkaiden taholta. Äänestäjien kannattaa olla tarkkoina. Harhauttaminen on käännettävä niiden esittäjää vastaan.

Kuopio

Harhauttaminen on käännettävä niiden esittäjää vastaan.