Mielipide: Eläkeikää ajatellaan elämän kultaisina vuosina – Sitä ne eivät kuitenkaan nyt kaikille ole

Isolla osalla eläkeläisistä on jatkuva huoli rahojen riittämisestä. Arkisto/Tarja Tikkanen

Sanna Kauppinen

Suomessa 40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa käytännössä jatkuvaa huolta rahojen riittämisestä. Kun rahat on kuukauden lopussa käytetty, saattaa ravintona olla enää vain perunaa tai riisiä. Moni alkaa vähentämään lääkitystä, säännöstelemään ruokaa tai turvautuu pikavippeihin ja kulutusluottoihin. Nämä vaikeuttavat taloudellista tilannetta entisestään. Köyhyys näyttäytyy myös sosiaalisena syrjäytymisenä ja tukiverkoston ulkopuolelle jäämisenä.

Eläkeiän köyhyyden syynä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Tutkimuksissa on todettu, että ruokajonoissa jonottavista on merkittävä osa ikäihmisiä. Ruoka-apu muodostaa suuren osan heidän käyttämästään ravinnosta. Köyhyys tekee mahdottomaksi myös arkisten hankintojen, kuten vaatteiden ja pesuaineiden ostamisen.

Ikäihmisillä on samanlainen oikeus arvokkaaseen elämään ja osallisuuteen kuin kaikilla meillä muillakin. Pienten eläkkeiden verotusta helpottamalla käyttöön ja kuluttamiseen jäävä rahan osuus nousisi ja samalla se tulisi käyttöön paikallisesti. Lisäksi esimerkiksi vähävaraisten ikäihmisten kauppapalvelun hintaan vaikuttamalla olisi mahdollista tilata kauppatavarat kotiin edullisesti. Toisaalta syrjäseutujen asujia voitaisiin tukea ilmaisilla kuljetuksilla asiointiin kaupunkiin, jolloin asioinnin hoito ei jäisi kiinni kustannuksista.

Köyhyys ja vähävaraisuus näkyvät ja tuntuvat elämässä joka päivä. Jatkuva stressi rahan riittävyydestä ja tunne osattomaksi jäämisestä ei nosta kenenkään mielialaa. Eläkeikää ajatellaan elämän kultaisina vuosina. Sitä ne eivät kuitenkaan nyt kaikille ole. Väestörakenne tulee tulevaisuudessa olemaan entistä enemmän ikäihmispainotteinen. Onkin tärkeää viimeistään nyt alkaa tekemään aktiivisia toimia ikäihmisten köyhyyden poistamiseksi. Jotta jokaisella olisi ihmisarvoinen vanhuus.

Kaupunginvaltuutettu, (sd.), Iisalmi

Köyhyys ja vähävaraisuus näkyvät ja tuntuvat elämässä joka päivä.

Kommentoi