Mikael Pentikäisen Vapaa sana: Kuihtuuko sinun kotikuntasi pois? – Viisas kunta pohtii jokaisen palvelun äärellä monituottajamallin hyödyntämistä

Mikael Pentikäinen

Mikael Pentikäinen

Viime viikkojen uutismedia on ollut täynnä hallituksen puoliväliriihtä, sen riitoja ja laihaa sopua sekä EU:n elpymisvälineen kohtaloa.

Nämä ovat tärkeitä asioita, mutta vähintään yhtä tärkeä on kuntavaalit. Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Tulevat valtuustot ovat uuden edessä. Jos sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus etenee, vaalikauden aikana sote-palvelut siirtyvät kunnista hyvinvointialueille.

Samaan aikaan kunnille tulee lisää tehtäviä, jos hallituksen suunnitelma siirtää työllisyyspalvelut kunnille hyväksytään. Lisäksi kunnille tulee toteuttavaksi oppivelvollisuuden pidennys.

Isot muutokset muuttavat radikaalisti kunnalliselämää. Jokainen kunta joutuu ydinasioiden äärelle pohtimaan, miten turvataan kunnan elinvoima ja työpaikat.

Kuntalaisen kannalta kysymys on suuri: pysyykö kotikuntani elossa vai kuihtuuko se pois?

Yrittäjyyttä voi edistää monella tavalla.

Kunnan tulevaisuuden turvaa lopulta yksi asia: yrittäjyys ja yritystoiminta. Jos kunnassa ei ole elinkelpoisia yrityksiä, siltä katoaa tulevaisuus. Jos ei ole yrityksiä, ei ole työpaikkoja, veronmaksajia, verotuloja eikä pitkän päälle palveluja.

Yksikään kunta ei voi rakentaa vain valtionosuuksien varaan.

Siksi yrittäjyyden edistämisen pitää olla kuntavaalien ykkösteema. Yrittäjyyttä voi edistää monella tavalla, koska siihen vaikuttaa moni asia.

Ensiksi kunnassa pitää olla yrittäjiä ja osaavaa työvoimaa. Jos ei ole, ei ole menestyviä yrityksiä. Siksi kunnan pitää olla vetovoimainen yrittäjien ja työntekijöiden kannalta. Se vaatii hyviä palveluita, tervettä taloutta ja kohtuullista verotusta.

Toiseksi kunnan pitää olla hyvä ympäristö yrittää. Se tarkoittaa, että infra on kunnossa, yhteydet toimivat ja yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin on palveluita. Se vaatii myös sitä, että omia yrityksiä arvostetaan ja niiden palveluita halutaan käyttää.

Kolmanneksi kunnan pitää tehdä sellaista politiikkaa, joka avaa yrittäjyydelle mahdollisuuksia. Tärkeä kokonaisuus on julkiset hankinnat. Mahdollistavatko ne myös pienempien yritysten menestymisen ja kasvun?

Olennaista on kunnan omien toimintojen omistajaohjaus. Ymmärretäänkö, että kunta voi omalla elinkeinopolitiikallaan viedä yrittäjyydeltä tilaa? Viisas kunta pohtii jokaisen palvelun äärellä monituottajamallin hyödyntämistä ja luo sitä kautta seutukunnan yrityksille mahdollisuuksia menestyä.

Tärkeä on myös imago. Harva haluaa leimautua kuntaan, joka on riitelyn kehto tai käy kuolinkamppailua. Siksi on tärkeää, että kunnassa on virkamiesten ja päättäjien kesken hyvä tekemisen meininki ja yhteistyöhenki.

Yrittäjien kuntavaaliteema on Ei kuntaa ilman yrityksiä. Tällä haluamme muistuttaa jokaista äänestäjää yritysten merkityksestä kunnan elämän lähteenä.

Onneksi kuntapäättäjillä on paljon mahdollisuuksia tehdä yritysmyönteistä politiikkaa. Jos on tahtoa, löytyy keinoja.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Kommentoi