Mielipide: Jos ei sauna, viina ja terva – Millainen löylyttäjä ja saunoja Niinistö on?

Sauna kuuluu syvästi suomalaiseen kulttuuriin. Renja Nurmi

Lauri Niiranen

Kun arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä suunnittelivat Mäntyniemen hulppean presidentin virka-asunnon, piirsivätkö he myös saunan? Ja millainen siitä tuli? Ei kai vain tavallinen tympeä sähkösauna, eli leivänpaahdin? Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi viimeksi virallisella valtiovierailulla Suomessa vuonna 2019. Sauli Niinistö toimi vierailun isäntänä. Jos olisi enemmän aikaa liiennyt ja Putin jäänyt yökylään, olisiko kylvetty Saulin saunassa? Millainen löylyttäjä ja saunoja Niinistö on, puhumattakaan Putinista?

Suomalaisen saunan hieno tarina alkaa kaukaa historian aamunkoitosta asti. Jostain pronssikauden maakuopasta ja kivikasasta. Saunalla on ollut epätavallinen, mystinen yhteys kuolemaan, kuolemanjälkeiseen elämään. Saunaan astuessa on saatettu tehdä ristinmerkki. Sauna oli (ja on) suomalaiselle pyhä paikka. Kirkko, tsasouna ja monitoimitemppeli. Saunassa on naitu, synnytty, kuoltu, pesty ruumiit ja kupattu pahat veret. Ja tietenkin parannettu maailmaa. Stressi, jos sitä edes on ollutkaan, haihtuu saunan löylyissä. Oma sauna paras sauna, kuiskii saunatonttu lauteiden alla. Onnellinen se lajitoveri, joka kerran elämässään pääsee nauttimaan savusaunan löylyistä. Ensimmäiselle kylpijälle on aina vähän kitkua, mutta ei se mitään. Niin on elämässäkin usein.

Arkeologit ovat jostain kaivaneet, että sauna ei olekaan suomalainen keksintö. Keski-Amerikan intiaanit mayat ottivat löylyjään ”hikihuoneissa” jo 900 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Olkoon vaikka hottentotit, niin kyllä suomalaiset ovat ensimmäisinä lauteille kavunneet ja alkulöylyt nakanneet. Siitä on alkanut suomalaisen saunan nousu ja uho.

Pyöröhirsistä rakennettu Tamminiemen sauna tuli aikoinaan kuuluisaksi, jopa maailmankuuluksi. Se oli Kekkosen sauna, lempilapsi. Yhtä rakas paikka kuin Lepikon torppa. Kekkonen on lyönyt löylyjä oman saunaseuransa sekä monen valtiovieraan kuten Nikita Hruštšovin ja prinssi Philipin kanssa. Muutenkin Kekkonen yritti pitää N-liiton äreät, arvaamattomat kommunistijohtajat aisoissa, jos näin voi sanoa. Tamminiemen sauna ja ravakat löylyt toimi yhtenä ratkaisuna kriiseihin. ”Laukkuryssä mustakulma, arkajalka rosvo julma”, pehmeni kiltiksi pojaksi kovakuntoisen Urkin löylyttäessä. Jonninjoutava ideologia ja maailmanvalta haahuilut liukenivat Tamminiemen saunan räppänästä Meilahteen. Ainakin saunomisen ajaksi.

Kiitokseksi ja vastapalvelukseksi Kekkonen kutsuttiin usein naapuriin vierailulle. Rakovalkealla Urkki kuhahteli humalaisen hauskuuttaan, silmä kummasti kilkatti. Nostettiin veljenmaljaa. Tai ainakin velipuolen. Jatkoilla (turvallisuuspalvelu KGB piti huolen, ettei utelias lehdistö ja tv-kamerat päässeet paikalle, ryypätä helskyteltiin, että köyhillä kateeksi kävi.

Saunan terveysvaikutuksista ei voi tarpeeksi puhua. Sauna parantaa verenkiertoa, vähentää stressiä. Avaa ihohuokosia, auttaa kehoa poistamaan haitallisia kuona-aineita. Saunamittari on tärkeä, ei pakollinen. Kyllä selväpäinen saunoja rajansa tuntee. Tai sitten ei. Hauskan löylymittarin olen löytänyt. Se on savolaenen. Asteikko alkaa kahdestakymmenestä. 20: Vilulla hyrräättää. 40: Välhoosut poes. 60–80: Saanassahan tässä ollaan. Ja 100: Ovi aaki ja justiisa!

Iisalmi

Kommentoi