Mielipide: Kustannusten kasvu voi uhata investointeja – Eikä rakentaminen ole vielä edes päässyt alkuun

Tyhjältä näytti Mansikkaniemen koulun tuleva paikka yhä, kun lunta vielä oli. Vuokko Nissinen

Sanna Kauppinen, (sd.), Tiina Karhu, (kesk.)

Mansikkaniemen koulun tarpeellisuus on selvitetty ja rakentamisesta on tehty päätös.

Hyvä niin.

Mutta mikä merkitys on tulevan koulun hintalapun koolla?

Kaupungin investointiohjelmassa on rakenteilla nyt ja tulevaisuudessa useita kouluja ja uimahalli.

Nämä päätökset on tehty vertailemalla arvioituja rakentamiskustannuksia ja kaupungin varoja.

Nyt kuitenkin yhden koulun osalta kustannukset ovat nousseet jo 2,2 miljoonaa euroa. Alkuperäinen kustannusarvio oli 5,79 miljoonaa euroa. Tasokorotuksen jälkeen summa nousi 6,58 miljoonaan euroon. Sen jälkeen koulun suunnitelmien perusteella arvioitu kustannusarvio oli 7,46 miljoonaa euroa ja nyt viimeisin arvio on 7,95 miljoonaa euroa.

Missä vaiheessa joudumme karsimaan suunniteltuja rakennuskohteita?

Eikä rakentaminen ole vielä edes päässyt alkuun.

Olemme huolissamme, kuinka tulevien, tarpeelliseksi katsottujen, jo päätettyjen, rakennuskohteiden käy. Onko budjetoinnilla juurikaan merkitystä, jos hintalappu kasvaa päätöksen jälkeen tässä määrin. Missä vaiheessa joudumme karsimaan suunniteltuja rakennuskohteita ja mitä se tarkoittaa yksittäisille kaupunkilaisille? Esimerkiksi talojen myyntihintaan ja alueen kiinnostavuuteen asuinpaikkana lähikoululla on selkeä yhteys.

Voisiko lisämenoja hillitä karsimalla koulun kustannuksia, sen sijaan, että lisäbudjettia venytetään äärimmilleen? Samalla näitä kustannussäästöjä voisi pohtia hajautettavaksi kaikkiin rakennettaviin kohteisiin. Näinhän karkkipussikin lapsena jaettiin, jokaiselle suunnilleen yhtä hyviä ja saman verran. Ei kourallista ensimmäiselle ja seuraaville jotain, jos jää.

Iisalmi markkinoi itseään houkuttelevana seutukaupunkina. Yhtenä houkuttimena ovat toimivat palvelut. Se kattaa lupauksen myös kouluverkon toimivuudesta.

Kaupunginvaltuutetut

Kommentoi