Jyri Paretskoin Vapaa sana: Konservatiivinen vanha pieru – Arvoni eivät kohtaa nykyedistyksellisten ihanteita

Jyri Paretskoi

Jyri Paretskoi

Olen aina pitänyt itseäni valistuneena, suvaitsevaisena ja edistyksellisenä tyyppinä. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, että minusta on tullut vanhanaikainen änkyrä. Siis sellainen, jonka mielipiteet ja arvot edustavat jotain tunkkaista ja epätoivottavaa, ei lainkaan niitä uusia tuulia, joiden on tarkoitus johdattaa maailma ja ihmiset kohti parempaa tulevaisuutta.

Tässä vaiheessa minun on pakko kertoa tarkemmin arvoistani ja asioista, joihin uskon, olkoonkin, että minua niiden vuoksi pilkataan. Uskallan puhua niistä ääneen, koska olen seissyt niiden takana koko aikuisikäni, jopa pitempään, aina kiihkeästä nuoruudestani lähtien.

1. Uskon, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita ikäänsä, sukupuoleensa, seksuaaliseen suuntautumiseensa, ihonväriinsä tai uskontoonsa katsomatta. Mielestäni kaikkia pitää kohdella samoin, ihmisinä ja yksilöinä, ei oman todellisen tai kuvitellun viiteryhmänsä edustajina.

2. Arvostan isänmaatani ja äidinkieltäni, koska ilman niitä en olisi se, joka nyt olen.

3. Sivistys, kulttuuri ja koulutus ovat asioita, joita haluan tukea ja edistää, sillä ilman niitä Suomea sellaisena kuin me sen tunnemme ei tänä päivänä olisi olemassa.

4. Oikeusvaltioperiaatteeseen nojaava yhteiskuntajärjestelmämme on paras mahdollinen. Lakeja tulee noudattaa. Jos ne osoittautuvat huonoiksi, niitä voi laillisia vaikutuskanavia käyttäen yrittää muuttaa.

5. Suomen kansalaisena minulla on oikeuksia ja velvollisuuksia, enkä voi poimia niistä vain oikeuksia kuin rusinoita pullasta.

6. Luontoa ja maaseutua tulee arvostaa, mutta niitä on voitava myös hyödyntää kestävästi.

Arvoni eivät kuitenkaan kohtaa nykyedistyksellisten ihanteita:

1. Nykyisin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät edistysmielisten silmissä tarkoita enää samaa kuin ne minulle ovat aina tarkoittaneet. Kuuluakseen uussuvaitsevaisiin, tulisi ihmisiä jakaa, ja luokitella eri ominaisuuksiensa perusteella ryhmiin, erotella sen sijaan, että näkisi heistä jokaisen vain yhtenä meistä.

2. Isänmaallisuus ja kansallismielisyys ovat joidenkin superedistyksellisten mukaan hirvittäviä ajatuksia, koska heille ne edustavat äärioikeistolaisuutta. Parempi kai olisi sanoa, että ei paljon maanpuolustus kiinnosta ja että jos paha tilanne tulee, niin äkkiä Ruotsiin.

3. Satsaukset sivistykseen, kulttuurin ja koulutukseen nähdään elitistisenä haihatteluna. Opettajia ei arvosteta, tietoa ei arvosteta. Faktat voi aina korvata suurilla tunteilla.

4. Uusliberaalien mielestä lakeja tuleekin rikkoa, jos tarkoitus vain on hyvä. Radikaaleimmat edistysmieliset pyrkivät rapauttamaan vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen.

5. Nykyisin on muotia vaatia. Joku muu on vastuussa, joku muu on syyllinen, ja niiltä pitää vaatia. Itse ei tarvitse tehdä, koska sillä itsellä on paljon oikeuksia ja siltä ei saa vaatia mitään.

6. Suuret uudistajat saavat seläntaputuksia, kun kertovat suureen ääneen, että maaseudulla elää vain insestiä harrastavia vaimonhakkaajia, jotka ylisuurten maataloustukien avulla kiusaavat eläimiä ja raiskaavat metsää.

Pakko myöntää. Minusta on tullut konservatiivinen vanha pieru.

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Kommentoi