Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pidä huolta hoitajasta! – Koulutettuja hoitajia lähtee sankoin joukoin kokonaan muihin töihin

Nyt on vara, mistä valita. Nimittäin hoitajalla työpaikoista.

Jo vuosia hoitajat ovat olleet itsestäänselvyys ja heitä on riittänyt avoimiin toimiin yllin kyllin. Tämä on näkynyt muun muassa arvostuksen puutteena, huonoina työoloina ja keveänä palkkapussina.

Ei ihme, ettei alaa enää koeta houkuttelevana. Opintopaikkoihin ei ole enää entisenlaista tunkua ja avoimiin toimiin ei aina tule ensimmäistäkään hakemusta. Alalla olevia, koulutettuja hoitajia lähtee sankoin joukoin kokonaan muihin töihin.

Pihtiputaalla toimiva vanhusten hoivakoti Kotikylä Kaski on sulkemassa hoitajapulan takia ovensa kokonaan. Eikä tämä tapaus ole ainoa. Lisäksi esimerkiksi leikkaustiimeihin ei tahdo riittää tarvittavaa määrää hoitajia.

Kuka siis hoitaa, syöttää, lääkitsee ja auttaa, kun sairastumme ja tarvitsemme apua? Hoiva-apulaisista on suunniteltu ratkaisua tähän kysymykseen. Lyhyt kurssi ei takaa ammattitaitoa hoitamiseen. Sen sijaan ilman tarkempaa tietoa ja osaamista voidaan tehdä isoja, kauaskantoisia virheitä ja haittoja. Jotka ovat kalliita yhteiskunnalle ja todella ikäviä yksilölle.

Ratkaisu hoitajapulaan on yksinkertainen.

Ratkaisu hoitajapulaan on yksinkertainen.

1. Työolot. Hyvinvointi työssä lisää työn pitovoimaa. Työntekijä ei haikaile muualle töihin, vaan tekee omaa työtään hyvin ja innolla.

2. Johtaminen. Diktatuuri ja pelko eivät ole enää tätä päivää. Hyvin johdettu työyksikkö toimii magneetin tavoin ja vetää hyviä työntekijöitä puoleensa. Tämä toimii vastaavasti myös toisinpäin. Huonolla johtajuudella lingotaan osaava työväki kauas pois eikä maine houkuttele uusia.

3. Palkkaus. Työstä kuuluu maksaa siitä kuuluva korvaus. Myös ylityöstä. Pelkällä arvostuksella ei asuntolaina lyhene eikä pöytään riitä ruokaa.