Mielipide: Matemaattiselle ensiavulle on tarvetta – Mutta missä viipyy Ylen hyvä apu?

Matematiikkaa tarvitaan koronankin voittamiseen. Kai Skyttä

Alli Huovinen

Ammattikorkeakouluun ynnä muihin oppilaitoksiin pyrkii henkilöitä, joiden kouluajoista on saattanut kulua vuosia. Useimmiten niihin, muun muassa hoitajien, pääsykokeisiin ja opintoihin sisältyy matematiikkaa. Siksi olisi tärkeä pitää laskupäätä kunnossa koko ajan.

Vaikka oppilaitoksiin pyrkiville on valmennuskursseja, kaikilla ei ole mahdollista osallistua niille ja esimerkiksi lyhyen matematiikan lukeneille saattaa valmennuskursseillakin olla tehtäviä, joihin he tarvitsevat tukiopetusta.

Matemaattista ensiapua voi kysellä esimerkiksi Facebookin matematiikkaryhmistä. Mutta miten tietoa saataisiin niille, jotka sitä tarvitsevat? Eikö Yle voisi auttaa? Yhdenkin perheen tai nuoren pelastaminen on arvokasta. Opiskelupaikkoja riittää matematiikan osaajille.

Ylen monissa ohjelmissa on kaksi toimittajaa rupattelemassa runsaan musiikin välissä. Näin oli taas viikonloppuna muun muassa Radio Suomen kanavalla. Miksi siellä ei voi rupatella myös tärkeästä matematiikasta?

Kouluissa yksi opettaja opettaa kymmeniä oppilaita, joissa usein on häiriköitä. Ylen toimittajat pääsevät helpommalla. Kuuntelijat auttavat ohjelman teossa soittamalla ja lähettämällä tekstiviestejä, joita sitten luetaan radiossa. Monet ohjelmat perustuvat tällaiseen toimintaan. Olen pyydellyt Yleltä matematiikkailtoja, mutta matematiikka tuntuu olevan Ylellä kielletty asia. Muistetaan kuitenkin, ettei koronaa eikä ilmastonmuutostakaan torjuta ilman matematiikkaa. Ja matemaattisten aineiden opettajista on jo pula!

Vuosi sitten 5.4.2020 päätin, ettei korona masenna minua ja että kääntääkseni ajatukseni pois koronasta ratkaisen joka päivä vähintään 10 vanhaa ylioppilas- ynnä muuta tehtävää. Samalla aloin kirjoittamaan ryhmään ”Rakastan matematiikkaa” matematiikkahaasteita, joissa on jokaiselle jotain.

Ajattelu ei vahingoita aivoja. Sinulla on hyvät aivot. Sinun kannattaa käyttää niitä. Tehtäviä voi ratkoa vaikka lehtien sivuille. Matikankoukussa rimpuileminen on kivaa!

Matikkatäti

Kommentoi