Mielipide: Ikäihmisten toimitiloja on saatava veloituksetta kolmannen sektorin käyttöön

Eläkeliiton yhdistykset järjestävät runsaasti toimintaa, kuten Vieremän yhdistys järjesti TonkKumin heittoa Vieremän liikuntahallissa viime vuonna. Pirjo Nenola

Erkki Tuovinen, Pekka Mäkinen

Eläkeliiton Ylä-Savon piirin kevät kokouksessa nousi keskusteluun kuntien ja seurakuntien omistamien kokoontumistilojen saatavuus ja tilavuokrat.

Eläkeliiton Ylä-Savon piirin mukaan koronaepidemian aikana ikäihmisten kokoontumistiloja on mennyt käyttökieltoon, ja korvaavissa kokoontumistiloissa, joita yhdistykset ovat joutuneet käyttämään kokoontumisissaan, vuokrat ovat olleet korkeita.

Viimekeväinen totaalinen yli 70-vuotiaita koskenut karanteeni on jo nyt tutkitusti aiheuttanut heille pysyviä, niin psyykkisiä kuin fyysisiä terveysongelmia. Sosiaalisten tarpeiden tyydyttämistä ei voi lykätä loputtomiin jonnekin tulevaisuuteen. Nyt on tärkeää, että eläkeläisjärjestöt ja -yhdistykset voivat rajoitteita noudattaen järjestää kokoontumisia ja yhteisiä tapaamisia jäsenistölleen.

Tilavuokrat ovat iso menoerä yhdistyksille, sillä yhdistysten käytettävissä olevat varat ovat rajallisia.

Eläkeliiton Ylä-Savon piiri toivoo, että ne kunnat, kaupungit ja seurakunnat, joilla tilavuokrat ovat voimassa, tarjoaisivat ja järjestäisivät ikäihmisten kokoontumistiloja eläkeläisjärjestöille ilman korvauksia.

Kunnissa on kuitenkin sopivia ja vapaita tiloja käyttämättöminä. Toimitiloja tarjoamalla korvauksetta on pieni panos kunnilta ja se tuo suoria säästöjä kunnille sosiaali- ja terveydenhuollon menoissa. Kolmannen sektorin tekemä työ terveyden, toimintakyvyn, syrjäytymisen ja ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi on tärkeää, Eläkeliiton Ylä-Savon piirin kevätkokous painottaa.

Kunnissa on kuitenkin sopivia ja vapaita tiloja käyttämättöminä.

Yhdistyksillä on tulevaisuudessa suuri työ saada ikäihmisiä osallistumaan ja aktivoitumaan toimintaan.

Nyt ollaan niillä rajoilla, ettei uskalleta poistua kotoa toisten seuraan. Yksinolo puolestaan tuo niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin ongelmia hyvin lyhyessäkin ajassa. Vastuu ikäihmisten hyvinvoinnista on yhteinen.

Erkki Tuovinen on Eläkeliiton Ylä-Savon piirin puheenjohtaja

Pekka Mäkinen on Eläkeliiton Ylä-Savon piirin toiminnanjohtaja

Kommentoi