Anni Niemisen Vapaa sana Turha krääsä kaduttaa - ei kai Suomeen tarvitse tuoda puulaatikoita?

Katseen kääntyminen paikalliseen ja lähelle on korona-ajan ainoita hyviä puolia.

Siinäkin tosin on jo kuultu typeristä takapakeista: Ensin oli valtava hätä suojavarustepulan vuoksi, sitten saatiin käynnistymään kotimaista tuotantoa, mutta miten kävikään?

Nyt suomalaiset yritykset ovat joutuneet toteamaan, että kaukaa rahdatut halvemmat maskit ja muut tarvikkeet kiilaavat hinnalla hankinnoissa ohi.

Väkeä on irtisanottu, vastikään rakennettuja tuotantolinjoja seisoo.

Äly hoi!

Yksi järjettömyys – mutta lopulta myös oivallus – tuli vastaan omassa kodissa vähän aikaa sitten.

Ilmeni tarve parille laatikolle, joihin voisi laitella nätisti kaulaliinoja, hanskoja ja sen sellaista. Halusin puulaatikot ja eräästä kaupasta sellaiset löytyivätkin.

Kun laskin ostokset auton takapenkille, laatikoista tarttui takkiin tikkuista nöyhtää. Viivakoodilapussa luki Made in China.

Olen suomalainen, elän metsien keskellä. Ympärillä kasvaa kaiken aikaa miljoonia kuutiometrejä huippulaatuista puuta. Olen ainakin omasta mielestäni valveutunut ihminen. Ja mitä tein?

Ostin Kiinasta kuljetetut, en tiedä mistä puun kaltaisesta materiaalista kyhätyt lootat.

Voinko olla edes varma, että niitä ei ole valmistettu uiguuripakkotyöllä?

Ei, mistään ei pysty olemaan varma jos tyytyy halpatuontiin.

Äly hoi, jälleen!

Vahvasti arvelen, että kotimme ei ole ainoa, josta löytyy tuontikrääsää.

Tiedättehän: Esimerkiksi juuri näitä sisustustavaroita, jotka on maalata sutaistu muka kivan rustiikkisen näköisiksi ja kyljessä lukee Home tai Things.

Kuinka ollakaan, eräänä päivänä verkossa tuli vastaan Laatikkokauppa.

Se valmistaa Suomessa nimensä mukaisesti laatikoita ja muita puutuotteita käsityönä, raaka-aineena muun muassa kotimainen mänty.

Tarvitsin vielä pari laatikkoa, tilasin ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Laatikot ovat hyvin kauniit, jämäkät ja kerrassaan mainiot.

Kalliimmat kyllä, mutta tiedän, että ne palvelevat käytössä täydellisesti ja ikuisesti.

Tämä ei ole maksettu mainos eikä kaupallinen yhteistyö, vaan kuluttajan kokemusperäinen tiedonanto toisille kuluttajille.

Lämpöpuu tuoksuu, näyttää ja tuntuu upealta.

Samalla tuli jatkoidea.

Iisalmessa Lunawood tekee hienoa työtä suomalaisen puun kanssa. Jos olette koskaan hypistelleet lämpöpuuta, tiedätte mistä puhun. Se tuoksuu, näyttää ja tuntuu upealta.

Liikenisiköhän sieltä ylimääräistä jollekulle yrittäjälle, joka alkaisi rakentaa sisustuslaatikoita, jakkaroita ja hyllyköitä?

Kaupat ottaisivat niitä myyntiin, ihmiset jättäisivät rihkamahärpäkkeet ostamatta, luonto ja paikallistalous kiittäisivät.

Tiedän ettei mikään ole näin yksinkertaista. Isot ketjut kilpailuttavat isosti ja ostopäätöksissä painaa raha. En edes tunne alaa tarpeeksi hyvin tietääkseni, sopiiko lämpöpuu tällaiseen tai onko mahdollisesti paikallinen laatikkovalmistaja jo olemassa.

Joka tapauksessa haluan uskoa, että kaikella kunnollisella, vastuullisella ja kotimaisella on edessä loistava tulevaisuus.

Kirjoittaja on Iisalmen Sanomien toimittaja.