Mielipide: Äänestäjä ei tee välikysymystä – Kuntavaalit pidetään jotta Sinä voit käyttää äänioikeuttasi

Poru vaalipäivän siirtämisestä on turha, sillä äänestäjän on päästävä äänestämään. Janne Lehtonen

Rauno Taskinen

Some täyttyi nopeasti kirpeistä kommenteista, kun parlamentaarisesti asetetut puoluesihteerien neuvottelut 6.3. johtivat siihen, että kahdeksan yhdeksästä puolueesta päätyi lopulta kuntavaalien siirtämisen kannalle kesäkuun 13. päivään.

Eduskunnan kyselytunnilla oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia ryöpytettiin. Eräiden puheenvuorojen perusteella häntä vaadittiin eromaan.

Kuntalain perusteella kuntavaaleissa valitaan valtuutetut ja varavaltuutetut valtuustoihin, joiden neljän vuoden toimikausi alkaa kesäkuun 1. päivä. Nyt eduskunta tulee lailla päättämään vaalipäivästä, ennakko- sekä kotiäänestysajasta ja -pituudesta, sekä uudesta valtuustokauden alkamispäivästä.

Kuopiossa valitaan asukasluvun perusteella 59 valtuutettua ja Iisalmessa 43. Julkikuulutan ja toivon, että äänestäjät tiedostaisivat selvemmin sen, että vaalien tuloksen perusteella valitaan henkilöt myös noin sataan lautakunta- ja luottamustehtävään, sekä vielä erikseen liikelaitosten ja vastaavien hallituksiin. Näihin tehtäviin nimeämiset tehdään vaalien jälkeen valtuustoon valittujen poliittisten ryhmien yhteisissä neuvotteluissa, ja neuvottelutulos vahvistetaan valtuustossa. Kuntalain, kuntaliiton yleisen ohjeen sekä ao kunnan hallintosäännön mukaan luottamustehtävien paikkajaon tulee noudattaa suhteessa valtuustoryhmien valtuutettujen lukumäärän mukaista vaalitulosta.

Poru vaalipäivän siirtämisestä on turha, sillä ei ole merkitystä, kuinka täydeksi puolueet pandemia-ajalla saivat tai saavat omat ehdokasasettelunsa. Sillä on merkitys, että äänestäjä pääsee äänestämään. Äänestäjä äänestää ensisijaisesti itselleen sopivinta ehdokasta. Mutta samalla hän äänestää puoluetta ja puolueen asettamia arvoja, ja siten hän vaikuttaa äänellään myös kaupunginhallituksen- sekä lautakunta- ja muiden luottamushenkilöpaikkojen jakamiseen.

Minä olen tyytyväinen vaalien siirtämiseen, sekä ennakko- ja kotiäänestysajan jatkamiseen, sekä kotiäänestystä suorittavien vaalitoimitsijoiden rokottamiseen. Tärkeintä on, että äänestäjä pystyy ja uskaltaa äänestää terveysturvallisesti, tarvittaessa vaikka tilaamalla vaalitoimitsijan kotiinsa.

Vuoden 2017 vaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 58,8 prosenttia. Ilman vaalipäivän muutosta arvioin, että äänestysprosentti olisi jäänyt Kuopiossa alle 50 prosenttiin. On selvä, ettei sellainen tulos miellyttäisi ketään. Kuopiossa se ei ollut kaukana edellisissä vaaleissa, sillä äänestysprosentti oli vain 52,6 prosenttia (Iisalmessa 54,1 prosenttia), eikä koronasta ollut tietoakaan.

Tiesitkö, että valtuuston kokous on päätösvaltainen, kun kokouksessa on läsnä vähintään 2/3 valtuutetuista? Kunnan muun toimielimen kokouksessa pitää olla läsnä enemmän kuin puolet jäsenistä (kuntalain 103 §). Olisihan se suorastaan absurdia, että kerran neljässä vuodessa olisi äänestäjiä läsnä alle 50 prosenttia! Jos joku vielä miettii, kuka vaaleissa käyttää ylintä päätösvaltaa, ja miksi kuntavaalit pidetään, niin tässä on vastaus: siksi, että Sinä voit käyttää äänioikeuttasi.

kapt. evp., KD Pohjois-Savon Piirihallituksen jäsen, Kuopio

Kommentoi