Mielipide | Tekeekö kylmä sota paluutaan? – Yhdysvalloilla yhä enemmän kiistaa Venäjän ja Kiinan kanssa

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin presidenttikauden kahden ensimmäisen kuukauden tapahtumista voidaan päätellä, että suurvaltojen poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen vastakkainasettelu, niin sanottu kylmä sota saattaa tehdä paluutaan.

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista kertoo presidenttien kärjekäs kielenkäyttö. Biden sanoi ABC Newsille antamassaan haastattelussa, että hän pitää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tappajana. Venäjä reagoi heti ja kutsui Yhdysvaltojen suurlähettiläänsä kotiin keskustelemaan Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista tulevaisuudessa. Myös Putin vastasi Bidenille, että ”joka toista haukkuu, on itse se.”

Yhdysvaltojen ja Kiinan ensimmäinen korkean tason tapaaminen Bidenin presidenttikaudella Alaskan Anchoragessa sujui hyytävissä tunnelmissa. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken moitti Kiinaa muun muassa ihmisoikeusrikkomuksista Hongkongissa, Xinjiangissa ja Tiibetissä sekä Taiwaniin kohdistuvasta painostuksesta ja kyberhyökkäyksistä. Kiinan ulkoministeri Wang Yi kehotti Yhdysvaltoja luopumaan ”kylmän sodan mentaliteetista” ja sanoi Blinkenin viittausten olevan Kiinan sisäinen asia.

Yhdysvaltojen ja EU:n suhteille ei tiedä hyvää, kun ulkoministeri Blinken uhkasi kaikkia Nord Stream 2-kaasuputkihankkessa mukana olevia presidentti Donald Trumpin kaudelta peräisin olevilla pakotteilla ja kehotti mukana olevia irtisanoutumaan hankkeesta ”välittömästi.”

Jos lähes valmiin putken rakennustyöt saadaan Yhdysvaltojen pakotteilla pysäytettyä, toiveet transatlanttisten suhteiden uudelleen rakentamisesta ja ylläpidosta voidaan haudata, sillä EU:n johtovaltio Saksa on niin riippuvainen Venäjän maakaasusta, ettei tule pakotteita purematta nielemään.

Kuopio

Hän pitää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tappajana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat