Jyri Paretskoin Vapaa sana: Uutisia viikon varrelta – Kuka vielä väittää, että politiikka on tylsää?

Jyri Paretskoi

Jyri Paretskoi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi olevansa sitä mieltä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tappaja. Putin puolestaan totesi, että se on itse, joka toisia haukkuu. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Biden halua askel askeleelta jämäköittää linjaansa suhteessa Venäjään. Hyvänä alkuna ja symbolisena eleenä voidaan pitää sitä, että Air Force One -lentokoneeseen noustessaan Biden kaatui vain kolme kertaa.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla on USA:n puolelle pääsyä odottamassa enemmän ihmisiä kuin vuosikymmeniin. Trumphan tunnetusti suhtautui aiheeseen hallintokaudellaan kylmästi ja aloitti valtavan muurinrakennusurakan. Biden puolestaan on humaani ja tyytyy vain toteamaan näin: ”Älkää tulko tänne!” Koska Biden on kertonut toimivansa monessa asiassa suorastaan päinvastoin kuin edeltäjänsä, on odotettavissa, että muurin sijaan rajaa koristaa pian erittäin syvä vallihauta, jonka amerikkalaiset maksavat.

Naistenpäivän kunniaksi hallitus sai yllättäen ja pyytämättä, kuin Anneli Jäätteenmäki aikanaan faksinsa, Naton tutkimuksen, jonka perusteella naisministereihin kohdistuu paljon vihapuhetta. Se tosin jäi kertomatta, että tutkimus oli tilattu pääministerin kansliasta ja että myös miehet saavat vihapuheeksi luokiteltavaa palautetta. Valtioneuvoston kanslian julkaiseman tutkimuksen mukaan miehet vastaanottivat enemmän vihamielisiä viestejä kuin naiset. Get over it.

On hallituksen toimista hyvääkin sanottavaa. Niin sanottu vihreä siirtymä toteutuu pääministerin mukaan suunnitellusti ja sitä on syytä tukea. Ainakin Nesteen uusi biojalostamo siirtyy pikavauhtia Rotterdamiin. Samanlaisena siirtymänä voitaneen pitää myös kotimaisen puuhakkeen ja turpeen korvaamista ulkomaisella tuontitavaralla. Sehän on vähän sellainen win-win-tilanne, kun päästöjä on laskennallisesti nolla ja samalla voidaan kurittaa kotimaisia toimijoita.

Krista Kiurulle annettiin kuluneella viikolla epähuomiossa puheenvuoro, kun kansanedustaja Häkkänen kysyi rajojen koronatestauksesta. Kiurun vastauksen jälkeen eduskunnan välihuutojen kruunaamaton kuningas Ben Zyskowicz kysyi, olisiko mahdollista saada tulkkausta. Sitä ei kuitenkaan saatu, koska näiltä osin Kiurun vastausta ei ollut miltään osin mahdollista kääntää joiltain osin millekään kielelle, ei edes suomeksi.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari ei ymmärrä, mitä tarkoitetaan, kun hänelle on vihjailtu, että olisikohan tuossa nyt vähän niin kuin pukki kaalimaan vartijana. Tavalliset viikarit lentäisivät vuosikausia jatkuneiden taloudellisten epäselvyyksien vuoksi työstään alta aikayksikön, mutta Yli-Viikari rikkoo lasikattoja ryminällä ja näyttää, mitä vahva nainen pystyy tekemään. Viraston luottokorttia voi ihan hyvin käyttää matkusteluun, ravintolalaskuihin ja hiusmuotoiluvalmennuksiin. Vajaat 60 000 euroa on pikkuraha, kun on kyse tärkeästä edustustehtävästä. Joka muuta väittää on internetin keskustelupalstojen mukaan naisvihaaja. Tukka hyvin, kaikki hyvin.

Tukka hyvin, kaikki hyvin.

Kuka vielä väittää, että politiikka on tylsää?

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Kommentoi