Pääkirjoitus Iisalmen vesilaitoksella on surkea kohtalo edessä - Ostajan pitäisi saada maksettua 7 000 euron kulut kuukaudessa

Iisalmen vanha vesilaitos oli myynnissä nettihuutokaupassa. Korkein tarjous oli 4 000 euroa.

Huonossa kunnossa olevalle kiinteistölle on tehty kiinteistövälittäjän arvio (120 000 e), joka ei vastaa sen todellista arvoa. Huutokaupassa kaupunki pidätti oikeuden hylätä kaikki tämän alle tulevat tarjoukset.

Todellisuudessa vesilaitoksen myyntiarvo on nolla euroa tai jopa negatiivinen. Rakennuksen surkea kunto käy hyvin ilmi Iisalmen Sanomien julkaisemasta laajasta kuvasarjasta (15.3.).

Vesilaitoksen käyttökustannukset ovat lähemmäs 25 000 euroa vuodessa. Tämän lisäksi vesilaitoksesta kiinnostuneen yrittäjän tulisi varata remonttiin minimissään puoli miljoonaa euroa, mutta todellisuudessa riskirakenteiden vuoksi remontin hinta nousisi jopa miljoonaan.

Jos yrittäjä joutuisi ottamaan miljoona euroa lainaa, tämä tarkoittaisi 20 vuoden laina-ajalla ja kahden prosentin korolla 5 000 euron lyhennystä kuussa. Tämän päälle käyttökulut 2 000 e/kk. Näin ollen tiloissa toimivan yrittäjän, yrittäjien tai kiinteistösijoittajien pitäisi saada maksettua 7 000 euron kulut ennen kuin päästään edes plussalle. Se ei ole Iisalmen markkinassa mahdollista.

Tilannetta mutkistaa se, että suojellun rakennuksen korjaus- ja muutostoimenpiteistä tulee pyytää aina museoviranomaisen lausunto.

Kaupungin on turha osoittaa pettymystä, jos ostajia ei ole. Yhdellä Iisalmen parhaista paikoista sijaitsevalla rakennuksella lienee kohtalona ränsistyminen ja vuosien päästä käyttökielto. Se on koko Iisalmen kannalta harmi, koska paikalle voisi visioida vaikka mitä elinvoimaa lisäävää toimintaa.

Vesilaitoksen suhteen on monia asia mennyt pieleen suojelumerkinnästä kohtuuttomaan hinta-arvioon.

Kohta käyttökelvoton rakennus olisi parasta purkaa ja käyttää tontti iisalmelaisia hyödyttävään yritystoimintaan.

Kaikkiaan surullinen tapaus.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi