Kun susien ja ihmisten rinnakkaiseloa edistetään hankkeella, Iisalmen nuoriso istuu käräjillä huumerikoksista

Nuorten päihdekäyttöä on havaittu yhä nuorempien lasten ja nuorten keskuudessa. Kuvituskuva. Anton Soinne
Kari Angeria

Kari Angeria

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin neljä 15–17-vuotiasta poikaa, jotka syyllistyivät alaikäisinä huumerikoksiin Iisalmessa. Pojat käyttivät, ostivat ja myivät lukuisia erilaisia huumausaineita keväällä 2020.

Uutinen hätkähdyttää, vaikka Iisalmen nuorten huumeongelma on tullut esille jo aikaisemminkin. Se saa myös kysymään Iisalmen kaupungin päättäjiltä, sosiaalitoimelta, kouluilla, vanhemmilta, poliisilta ja kaikilta nuorten kanssa tekemisissä olevilta, että onko kaikki todellakin tehty tähän ongelmaan puuttumiseksi? Vastauskin lienee yksiselitteinen ei.

Myös poliisin resurssin käyttö mietityttää. Poliisin riistapartio kiertää Pohjois-Savonkin metsissä. Susipartio on osa kuusi vuotta kestävää ja 5,5 miljoonaa euroa maksavaa EU:n SusiLIFE-hanketta.

Eri asioita ei pitäisi laittaa rinnakkain, mutta samalla kun susien ja ihmisten rinnakkaiseloa edistetään hankkeella, Iisalmen nuoriso istuu käräjillä huumerikoksista. Poliisit olisivat paremmassa käytössä Ylä-Savon huumetilanteen syynäämisessä.

Reykjavik oli 20 vuotta sitten nuorten juomisen, tupakoinnin ja huumeidenkäytön osalta Euroopan pohjasakkaa. Nyt se on parhaasta päästä.

Islannin malli on yhdistelmä lupauksia ja rajoituksia. Islannissa koulupäivän jälkeisiä harrastusmahdollisuuksia lisättiin tuntuvasti. Ohjelmaan kuuluu myös virallinen kotiintuloaika. Alle 16-vuotiaiden pitää arkisin olla kotona kello 22:een mennessä, ja vanhemmat partioivat kadulla varmistamassa tämän.

Nyt on aika puuttua Ylä-Savossakin huumeasiaan ja jämptisti. Malleja löytyy.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi

Kommentoi