Mielipide: Vastuullisuutta tarvitaan – Meillä pitää olla lähipalvelut täällä

Kaikkia palveluja ei pitäisi päästää Helsinkiin. Kuvituskuva Mikko Lundell

Juhani Väänänen

Terve. En aijo koronasta mainita kuin tämän kerran, mutta vastuullisuutta tarvitaan täällä Iisalmessakin. Kuntavaalien alla rupes tuo kouluaikainen kynästely taas tulla ajankohtaises. Koulussa olin ihan hyvä kirjottelemaan aineita ja ihan mielikuvituksen tuotteita.

Iisalmessa on asiat hyvällä mallilla, kouluja tehään, jotta jälkipolvet saa olla terveessä ympäristössä oppimassa. Talous on ollut hyvä, verojakaan ei tarvii kai korotella. Meille pienyrittäjille kyllä viimeisen vuojen aika on tehnyt tilipussiin ammottavan aukon. Kantokyky on laskenut. Mutta vielä on leipää riittänyt, ei ole tarvinnut srk:n ruokakasseja noutaa. Niitä näkyy jotkut noutavan mustilla mersuillakin.

Mikäpä tässä on kesää ootellessa. Muuttolintuja näin jo tällä viikolla. Järkee kyllä pittää käyttää kuntapäättäjien asijoissa. Ilmasto kyllä kestää savolaisten savusaunain lämmitykset ja harvalukuisten mansikkien röyhtäilyt ja pikkupierut. Turvetuotantoo ei pidä ajaa alas kokonaan, kohta kuitenkin joku ääriliike estää ydinvoiman ja aurinkoenergian käytön, myöskin sähköautojen latauksen, koska se jos mikä kuormittaa luontoa ja maan taloutta. Mistäs vastustelija tiijät miten se energia on tuotettu?

Maahanmuuttoa ei tarvii kokonaan estää, mutta maaltapakoa kaupunkeihin pitää hillitä, vaikka pikku avustuksilla maalla asujille. Se on nimittäin arjensankari, joka ottaa leivän omasta maasta ja polttopuut sinne savusaunan kiukaan alle omasta rankametästä!

Omat puolustusvoimat pittää olla, lentokalustookin on uusittava ja erityisesti Suomen selkäranka, se vireä ja vetreä reservistö pidettävä liikekannalla, mutta rauhan merkeissä. Reserviläistoimintaa tuettava vahvasti, vaikka ilmaset toimintaresurssit joka toinen vuosi. Kyllä jämpti on niin! Hanhilammille saatava hetimiten aikaseksi se toimintamonttu, missä kansalaistaitoja voi pitää yllä. Eipä tässä muuta kun hyvää kevään alkua kanssamatkaajille ja matkaillaa kotimaisessa puhtaassa luonnossa, itsenäisessä Suomessa. Ja nautitaan soten hyvinvointipalveluista. Meillä pitää olla lähipalvelut täällä, ei päästetä kaikkee sinne Helssinkiin. Muistetaan myös nuoremme, heissä on voimavara meidänkin kunnassamme.

JV-sähköJussi,

Se on nimittäin arjensankari, joka ottaa leivän omasta maasta ja polttopuut sinne savusaunan kiukaan alle omasta rankametästä!

KD Ylä-Savo,

kuntavaaliehdokas

Kommentoi