Mielipide: Hoivapalvelutyön tulevaisuus – Kiuruvedellä tulevaisuuden haasteina on työntekijöiden saatavuus

Väestö vanhenee ja tarvitaan erilaisia ratkaisuja asumispalveluihin. Else Kyhälä

Kai Ruhanen Tapani Pennanen Minna Lapveteläinen

Erilaisten hoivapalveluiden tarve kasvaa Kiuruvedellä tulevina vuosina. Tulevilta päättäjiltä vaaditaan tahtotilaa sekä laajempien kokonaisuuksien ymmärtämistä. Väestö vanhenee ja tarvitaan erilaisia ratkaisuja asumispalveluihin, koska palvelutarpeet eri henkilöillä ja ikääntymisen eri vaiheessa ovat hyvin erilaiset. Kuntatalouden kannalta omaishoito ja kotipalveluhoito ovat erittäin kustannustehokkaita hoitomuotoja, kun sitä verrataan laitoshoitoon.

Kiuruvedellä tulevaisuuden haasteina on työntekijöiden saatavuus vanhuspalvelutyöhön sekä sopivien edullisten senioriasuntojen määrä. Myös vanhusten hoidossa yleistyvä uusi teknologia tarvitsee hyvät tietoverkkoyhteydet, jotta muun muassa uudenlaisia etävalvontapalveluja voidaan tarjota ikääntyville. Taajamaan tuleva kuituverkko mahdollistaa varmat toimivat yhteydet etähoitajille, joita esimerkiksi Kuopiossa toimii jo noin 15 henkilöä.

Kaupungin talouden kannalta erityisen tärkeää on, että palvelutarpeen arviointi on jatkuvaa ikääntyneiden hoidossa ja palvelut mitoitetaan oikein kulloisenkin tarpeen mukaan. Nykyään suuri kysyntä on senioriasunnoista, joihin olisi saatavana palveluita, mutta jotka myös olisivat asujille kohtuuhintaisia. Tämä välimallin asumismuoto ennen tehostettua palveluasumista olisi harkittava tarkkaan uusia kaupungin investointeja suunnitellessa.

Aina tulee muistaa, että meillä on velvoite huolehtia vanhuksista ja että heidän elämänsä on inhimillistä sekä arvokasta. Uuteen investoimalla voidaan myös säästää kuluissa ja saada aikaan parempaa hoivaa vanhuksille.

Kiuruveden Keskustan puolesta

vaalipäällikkö

Meillä on velvoite huolehtia vanhuksista ja että heidän elämänsä on inhimillistä sekä arvokasta.

puheenjohtaja

varapj.

Kommentoi