Mielipide: Vihapuhe on avoimen demokratian pahin jarru – Erityisesti naiset empivät päättäjäksi lähtemistä heihin kohdistuvan vihapuheen ja epäasiallisen käytöksen pelossa

Äänestettävien määrä voi kuntavaaleissa laskea vihapuheen vuoksi. Riitta Ketola

Marjatta Ryhänen

Ylä-Savon Keskustanaiset on huolestunut viime vuosina yhteiskunnassamme lisääntyneestä epäasiallisesta ja henkilöön käytävästä hyökkäävästä keskustelutavasta. Erityisesti sosiaalisen median käytön myötä hyvät käytöstavat ovat unohtuneet. Poliittinen puhe on aina myös teko.

Vihapuheen on todettu rajoittavan demokratian toteuttamista monin eri tavoin. Jokaisen pitää voida osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja keskusteluun ilman pelkoa.

Vihapuheesta on lyhyt matka vihamielisiin hyökkäyksiin. Vihapuhe voi johtaa jopa väkivaltaan.

Päättäjien tulee voida esittää kantansa ja käydä vuoropuhelua kansalaisten kanssa ilman maalittamista ja vihapuhetta. Vihapuhe on johtanut siihen, ettei keskusteluihin enää uskalleta osallistua. Uhkana on, että yhteiskunnalliselle keskustelulle tärkeitä näkökulmia menetetään.

Erityisesti naiset empivät päättäjäksi lähtemistä heihin kohdistuvan vihapuheen ja epäasiallisen käytöksen pelossa.

Ylä-Savon Keskustanaiset korostaa avoimen ja rakentavan keskustelun tärkeyttä. Vaadimme, että jokaisen puolueen puheenjohtajan on puututtava omissa poliittisissa joukoissaan kaikkeen henkilöön kohdistuvaan ilkeään puheeseen ja epäasialliseen käytökseen.

Poliittinen puhe on aina myös teko.

Jokaisella on vastuu omista sanoistaan ja teoistaan ja samalla yhteisöllinen vastuu yhteiskunnan ilmapiiristä.

Ylä-Savon Keskustanaiset, pj.

Kommentoi