Mikael Pentikäisen Vapaa sana: Vaarallinen veropuhe voitonjaosta – Puhe lisää epävarmuutta ja vähentää investointihaluja

Mikael Pentikäinen

Mikael Pentikäinen

Tuore Pk-yritysbarometri kertoo, että yrityksillä on näkyvissä hieman valon kajoa tunnelin päässä. Ongelma on vain se, että kukaan ei tiedä, miten pitkä tunneli vielä on kuljettavana.

Lisäksi puheet lisärajoituksista ja virusmuunnoksista huolettavat. Tuntuu kuin joku sammuttaisi tunnelin päässä kajastavan valon, ja jää vain pimeys.

Epävarmuus näkyy investointiodotuksissa. Barometrin mukaan 16 prosenttia pk-yrityksistä aikoo lisätä investointeja ja 29 prosenttia vähentää. Ennallaan investoinnit pysyvät 55 prosentilla. Näkymä on selvästi negatiivinen.

Suomalainen pääoma siis rapautuu. Tämä on onnetonta, sillä investoinnit parantavat kilpailukykyä ja tuottavuutta sekä tuovat vauhtia talouteen.

Veropolitiikka vaikuttaa merkittävästi investointihaluihin. Yksi osa sitä on voitonjaon verotus, jonka kiristämistä vasemmisto pitää jatkuvasti esillä.

Yrittäjien mielessä nämä puheet lisäävät epävarmuutta ja vähentävät investointihaluja.

Nyt valitettavasti monen puskurit on syöty ja yrittäjät ovat ahtaalla.

On vaikea ymmärtää, miksi vasemmisto on ristiretkellä yrittäjiä vastaan vaatimalla toistuvasti yrittäjien voitonjaon verotuksen kiristämistä. Asiaa pitää esillä erityisesti vasemmistoliitto, mutta tukea on tullut myös pääministeripuolue SDP:stä.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) mukaan nykyinen järjestelmä kannustaa yrittäjiä nostamaan osinkoja eikä investoimaan. ”Itse asiassa emme yrittäjiä vaan omistajia verottaisimme enemmän”, Saramo selittää Ilta-Sanomissa (10.2.) ja syyllistää erityisesti perheyhtiöitä osingoista.

Ihan kuin yrittäjä ja omistaja olisi eri henkilö. Yrittäjä on yrityksensä omistaja, jolle osinko on palkinto – usein vaatimaton – tehdystä kovasta työstä.

Keskustassa vasemmiston puheita pidetään ”yrittäjien ajojahtina”.

”Jatkuva yrittäjien pelottelu verotuksen kiristämisellä on ristiriidassa hallitusohjelman kanssa ja muistuttaa jo yrittäjien maalittamista”, varapuheenjohtaja Markus Lohi paheksui.

Lohen mukaan keskusta ei ole hallituksessa, joka kiristää yrittäjien ja yritysten verotusta. Miksi vasemmisto horjuttaa hallitustaan?

Poliitikkojen on tärkeä ymmärtää puheidensa seuraukset.

Jos yrittäjä- ja investointiriski kasvaa veronkorotusten vuoksi, investointihalut vähenevät, mikä vaimentaa talouskasvua ja myös verotuloja. Siksi puheissa ei ole mieltä.

Jos verojärjestelmästä on kasvava epävarmuus, moni jättää investoimatta tai siirtää liiketoimintaansa muualle. Saan tästä jatkuvasti terveisiä.

Pitää ymmärtää, että yrittäminen ei ole helppoa. Jos niin luulee, voi kokeilla. Siksi riskinottamisesta pitää palkita.

On hyvä myös muistaa, että vasemmiston parjaama voitonjaon verojärjestelmä on johtanut siihen, että monet yritykset ovat vahvistaneet viime vuosina taseitaan. Se on pelastanut monta yritystä koronakriisin syövereissä ja säästänyt työpaikkoja.

Nyt valitettavasti monen puskurit on syöty ja yrittäjät ovat ahtaalla, Siksikin ideologinen nälvintä yrittäjien verotuksesta herättää huolta ja ärtymystä.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Kommentoi