Pääkirjoitus: Pääomasijoittaja ostaa savolaisilta kuituverkkoa kultaharkoilla – kuntapäättäjät eivät halua katsoa lahjahevosta suuhun, vaan pitävät sijoittajia pelastajina

Fibernet tarjoaa rakentamaansa valokuituverkkoa eri operaattorien käyttöön. Kuvituskuva. KATJA JUURIKKO
Kari Angeria

Kari Angeria

Monelle tuntematon suomalaisyhtiö Adola on tarjonnut savolaiskuntien omistamasta laajakaistayhtiöstä Savon Kuituverkko Oy:stä 5,8 miljoonaa euroa. Osakkaina on yhteensä 17 savolaiskuntaa ja yläsavolaiskunnat ovat mukana.

Savon Kuituverkko on ollut talousvaikeuksissa pitkään. Se on ollut yrityssaneerauksessa vuodesta 2018, ja sen on vaikea saada lainaa investointeihin. Yhtiöllä on kuitenkin omistuksessaan 1 000 kilometriä kuituverkkoa Savossa ja 700 maksavaa asiakasta.

Adolan tarjousta on pidetty kunnissa "onnenpotkuna" (IS ja SS 10.2.). Asian ääreen olisi ehkä hyvä hetkeksi pysähtyä. Adolan omistaa hollantilainen infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partners. DIF kertoo strategiakseen investoida kannattaviin infrahankkeisiin globaalisti. Yhtiö hallinnoi 8,5 miljardin sijoitusomaisuutta ympäri maailmaa. Kyseessä on valtava sijoitusyhtiö, joka ei tee hyväntekeväisyyttä.

Adolan toimitusjohtaja Tommi Vilhunen kertookin (Suomen Kuvalehti 19.2.), että yhtiön tavoite on tehdä pitkällä tähtäimellä kannattavaa liiketoimintaa. Sen sijaan, että ulkomaista sijoitusyhtiötä pidetään kunnissa pelastajana, kannattaisi miettiä, miksi yritys on valmis maksamaan 5,8 miljoonaa euroa verkosta, jota kunnat pitävät lähinnä riippakivenä.

Hinnalle on syynsä. Tulevaisuudessa monia elintärkeitä palveluita tullaan tarjoamaan etänä. Näihin kuuluvat sosiaali- ja terveysalan palvelut sekä hoivapalvelut. Palvelut, joille maaseudulla on kysyntää, mutta ei ehkä tarjoajia lähipalveluina.

Adolassa lienee laskettu, että hintoja voidaan tulevaisuudessa nostaa siitä huolimatta, että langattomat yhteydet kilpailevat samalla sektorilla.

Kommentoi