Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tällainen voisi olla normaali isännöitsijän työpäivä: Sähköposteja, puheluja, putkivuotoja sekä kokouksia

Kovinkaan monelle isännöitsijän työ talo- tai kiinteistöyhtiössä ei ole ehkä täysin selvää. Yritän tällä kirjoituksella tuoda hieman tosielämän esimerkein esille joitakin olennaisia tapahtumia ja toimintoja, jotka ovat läsnä lähes jokaisessa isännöitsijän työpäivässä.

Aikaisin kun herää, ehtii paljon. Toimistolla työkone auki kello 7.00. Edellisen illan ja tämän aamun aikana saapuneiden sähköpostien läpikäynti ja vastaaminen. Valituksia naapureiden aiheuttamasta melusta, pyyntöjä saada oman huoneiston isännöitsijäntodistus, yleisiä osakkaan omaan remonttiin liittyviä kysymyksiä sekä naapurin kuuleminen, naapuriyhtiön oman julkisivuhankkeen osalta. Laitetaan vastukset menemään saman tien näihin, ja otetaan yhteyttä hallitukseen naapurin kuulemisesta myöhemmin.

Puhelin alkaa normaalisti soimaan jo ennen kahdeksaa. Ihmiset soittelevat toki heille sopivina aikoina, töiden välissä, tai työtauoilla, muun muassa. Välillä yhteydenotoissa välittyy se, että halutaan vaan keskustella jonkun kanssa. Tämä etenkin hieman vanhempien ihmisten kohdalla. Ja silloin pitää kuunnella. Etenkin korona-aikaan on tullut selväksi se, miten paljon ihmiskontaktit ovat vähentyneet rajoituksien vuoksi. Onneksi puhelimella saa aina toisen ihmisen kiinni, ja pystyy puhumaan mieltä painavista asioista. Kommunikointi on elintärkeää meille ihmisille, eikä asian tarvitse aina olla puhtaasti omaan alaan liittyvää, jotta voi kuunnella ja keskustella toisen ihmisen kanssa. Kanssaihmistä tulisi aina tukea ja auttaa, jos vain kykenee.

Päivän aikana käväistään toki myös syömässä jossakin sopivassa kohtaa, jotta jaksaa virkeänä hoidella asioita. Terveellinen ja ravinteikas ruoka onkin tärkeä, jopa ihan näin toimistotyössäkin. Kasviksia, laadukkaita proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja – näistä maittava ruoka on tehty. Päivän aikana tulee ilmi myös putkivuoto. Tilanteen alustava selvitys, yhteydenotto asiaan liittyviin huoneistoihin, vakuutusyhtiön kanssa kommunikointi, sekä purkutöiden järjestely. Rutiinitöitä, valitettavasti. Näissä tietyissä toistuvissa asioissa näkee vääjäämättä sen, miten jossain määrin rakennuskantamme on melko vanhaa Iisalmessa. Toki yksi tai kaksikaan putkivuoto ei vielä kerro koko totuutta, koska kyseessä voi aina olla esimerkiksi huonosti asennettu sulku, tiiviste tai hana, jotka vuotavat inhimillisen virheen vuoksi. Kuitenkin mielellään näkisi suurempiin remontteihin lähdettävän hieman suuremmalla innolla ja jo aiemmin, mitä nykyinen tilanne osoittaa. Tosiasia on kuitenkin aina se, että suuret hankkeet ovat vääjäämättä kalliita. Ja se kaikki maksatetaan osakkailla. Korona-aika on jossain määrin entisestään tehnyt asunto-osakkeen omistamisesta vaikeampaa, jos esimerkiksi osakkeenomistajan työtilanne on heikentynyt. Kun talous on tiukilla, ei varmasti ole suurta mielenkiintoa laittaa ylimääräistä viittä - kymmentä tuhatta euroa suuriin remontteihin. Tästä syystä onkin aina suositeltavaa osallistua oman yhtiön yhtiökokoukseen, jotta pääsee keskustelemaan yhtiön tilanteesta kaikilta kanteilta.

Illan mittaan tulee vielä hallituksen kokous, jossa käydään läpi päättyneen tilikauden tilinpäätös, tulevan tilikauden talousarvio sekä hallituksen esitys seuraavan viiden vuoden kunnossapitotarpeeksi. Erillisasiana esitetään yhtiökokoukselle kunnossapitotoimea tehtäväksi tälle vuotta, jolla ei kuitenkaan ole kasvattavaa vaikutusta hoitovastikkeeseen. Hanke esitetään rahoitettavaksi kassavaroista. Seuraavalle viidelle vuodelle kuitenkin hahmotellaan jo hieman suurempia hankkeita, joista keskustellaan myös yhtiökokouksessa. Hyvä niin, pysyy kiinteistö kunnossa! Kokouksessa kaikki sujuu hyvässä hengessä, ja mieluisasti rupatellen. Näin asiat pitäisikin aina hoitua, positiivisessa ilmapiirissä, yhteistä etua ajaen. Päivä loppuu virallisesti vasta 18.25. Mutta ei se mitään, jos päivät välillä venyvät, asiat tulee hoitaa vaan niiden vaatimalla tavalla.

Näin yleiskohdiltaan, tällainen voisi olla normaali isännöitsijän työpäivä. Virallisestihan isännöinti tarkoittaa yhtiön toimitusjohtajaa, joka hoitaa virkaansa hallituksen antamien ohjeiden mukaisesti. Mutta kuten näette, yksi lause ei kerro koko totuttaa tästäkään asiasta.

Kevään kokoukset ovat alkaneet rullaamaan jo, vaikka elämme edelleen koronan keskellä. Oikealla suojautumisella, käytöksellä ja muiden huomioimisella saamme tänäkin vuonna kaikkia tarpeelliset asiat hoidettua ja vietyä eteenpäin. Nämä seikat oat tärkeitä, vaikka tilanne elämässämme on edelleen vaikea. Meidän pitää kuitenkin mukautua vallitseviin olosuhteisiin, ja jatkaa mahdollisimman normaalia elämää aina eteenpäin.

Kaunista kevään jatkoa toivottaen,

Isännöitsijä, AIT