Mielipide: Kunnilta menossa päätösvalta sote-palveluiden suunnittelussa ja järjestämisessä – Viime vuosien kehitys on näivettänyt Iisalmen sairaalan toimintaa

Palveluja on jo nyt keskitetty Kysiin. Riitta Kumpulainen

Pekka Taipale

Sote-ratkaisua yritetään jälleen ja keinolla millä hyvänsä. Marinin hallitus esittää, että sote-alueista tehdään täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen esitti kritiikkiä esitettyyn ratkaisuun IS 13.2.2021 eikä aiheetta. Kunnilta menee täysin päätösvalta sote-palveluiden suunnittelussa ja järjestämisessä.

Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä, jos perustusvaliokunta ja eduskunta tämän sellaisenaan hyväksyisivät. Ensinnäkin Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä lakkaa olemasta ja päätökset viedään muualle hyvinvointialueille. Onko hyvinvointialueella mitään mahdollisuuksia vaikuttaa alueensa erikoissairaanhoitoon Ylä-Savossa paikallisesti, jos rahoitus tulee Helsingistä ministeriöstä. Onko parilla Iisalmen hyvinvointialueen edustajalla mahdollisuuksia puolustaa alueemme erikoissairaanhoidon säilymistä alueellamme, puhumattakaan pienempien kuntien mahdollisuuksista. Niitä ei ole, jos ei ole edes edustajaa maakunnan hyvinvointialueen valtuustossa.

Jo viime vuosien kehitys erilaisilla erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksilla on näivettänyt Iisalmen sairaalan toimintaa. Palveluja on jo keskitetty Kysiin ja hoitojonot ovat kasvaneet. Alueemme veto ja pitovoiman ylläpitämiseksi niin yrityksillemme kuin täällä asuville yläsavolaisille, on oman erikoissairaanhoidon monimuotoisuuden säilyttäminen erittäin tärkeä asia. Tämä tuo myös turvallisuuden tunnetta asua Ylä-Savossa, jos omat erikoissairaanhoidon ja muut terveydenhuollon palvelut ovat lähellä.

Jatkossa joutuisimme vain maksumiehiksi koko sote-palveluiden rahoituksessa, vaikka emme saisi edes palveluja. Kunnallisen demokratian hautajaiset ovat lähellä. Puhutuissa isoissa hartioissa piilee vaara, joudumme helposti ison kainalossa puristuksiin eikä hyvästä olosta ole tietoakaan.

Kokoomuksen valtuutettu, lääkäri, kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi