Mielipide: Kappale kauneinta Iisalmea kaupan – Katolle saisi kesäterassin, sisätiloihin ravintolan tai tilaussaunan, vedenkäsittelyprosessitiloihin Suomen hienoimman pakohuonepelitilan

Haukiniemen vanha vesilaitoskiinteistö on myytävänä. Tarja Tikkanen

Markku Rautio

Iisalmen Haukiniemen vanha vesilaitoskiinteistö on myytävänä. Iisalmen Vesi -liikelaitoksen johtokunnalle asia esiteltiin jo joulukuussa 2018. Silloin tukkuvesiyhtiö Ylä-Savon Vesi Oy oli esittänyt kiinnostuksensa kiinteistöä kohtaan. Hieman aikaisemmin tapahtuneet työterveyshuolto Verson omistajajärjestelyt kuohuttivat joidenkin mieliä ja muutamat tahot epäilivät, että vesilaitoskiinteistöä oltiin antamassa puoli-ilmaiseksi pois kaupungilta. Kaupungin kirjaamoon ilmoittautui muitakin, ainakin yksi ostohalukas. Vauhdikkaan kokouskeskustelun päätteeksi kiinteistöstä päätettiin laatia kunto- ja myyntihinta-arvio sekä neuvotella niiden valmistumisen jälkeen ostajakandidaattien kanssa.

Kului melkein kaksi vuotta, kunnes syyskuussa 2020 asia oli uudelleen johtokunnan käsittelyssä. Kuultuaan kiinteistön kunnon ja tehdyn hinta-arvion Ylä-Savon Vesi ei enää ollutkaan kiinnostunut ostamaan kiinteistöä. ”Tavoitehinta on liian korkea suhteessa yhtiön tarpeisiin”. Iisalmen Veden johtokunnalle asia esiteltiin siten, että koska Ylä-Savon Vesi Oy eikä kukaan mukaan ole enää kiinnostunut, laitetaan kiinteistö myyntiin internetissä toteutettavalla huutokaupalla. Allekirjoittanut oli kovin hämmentynyt siitä, ettei muiden 2018 kiinnostuksensa ilmoittaneiden kanssa käyty minkäänlaisia neuvotteluja. Asia palautettiin valmisteluun johtokunnan yksimielisellä päätöksellä.

Marraskuussa 2020 kiinteistön myynti oli jälleen johtokunnan käsittelyssä. Tällä kertaa johtokunnalle kerrottiin, että kiinteistöstä on esittänyt kiinnostuksen niin moni taho, ettei kaikkia voida edes tavoittaa ja ettei kaikkien kanssa voida tasapuolisesti neuvotella. Päätösehdotuksena oli laittaa kiinteistö edellisen kokouksen tapaan huutokaupattavaksi. Ensin kiinteistöstä siis ei ollut kiinnostunut kukaan ja kahdessa kuukaudessa ostajia kumpusikin kuin kissoja Vilkkilässä. No hyvä niin, parempihan kauppaa on käydä kun ostajia kerran on.

Nyt helmikuussa 2021 yksi kaupunkimme maamerkeistä, ikoninen osa Porovedenpuoleista kaupunkisilhuettia on myynnissä. Toivon todella, että nämä lukemattomat kiinnostuksensa esittäjät innostuvat ja osallistuvat huutokauppaan. Ja ennen kaikkea toivon, että kiinteistö löytäisi uusien omistajien myötä uuden elämän ja virkistäisi kaupungin rantaa entisestään. Vaikka kohde on haastava, on siinä upeita mahdollisuuksia. Katolle saisi aivan loistavan kesäterassin. Sisätiloihin voisi tehdä ravintolan, kaupungin hienoimman tilaussaunan, Loft-asunnon tai useammankin. Vedenkäsittelyprosessitiloihin saisi mainion pienpanimon, viinikellarin tai vaikka tislaamon. Tai ehkä koko Suomen hienoimman pakohuonepelitilan... tai vaikka ja mitä.

Ilokseni huomaan, että kiinteistöstä on tehty jo tarjouksia. Jään jännityksellä odottamaan mitä kiinteistöön tulee. Mahtavaa, että kiinnostusta sijoittaa Iisalmeen riittää.

Iisalmen Vesi -liikelaitoksen johtokunnan jäsen (kok.)

Kommentoi