Pääkirjoitus: Tärkeämpää vaikuttaa olevan virkamiesten pilkunsiirtelytalkoot kuin yritysten auttaminen – Ylä-Savoa koetellaan nyt kovalla kädellä

Kari Angeria

Kari Angeria

Ylä-Savossa on saatu viime aikoina useita harmillisia uutisia. Omatalo ajautui konkurssiin ja Runnin kylpylä (kuvassa) on sinne hyvää vauhtia matkalla, useita vaateliikkeitä on lopettanut Iisalmessa ja Vetrea siirtää toimintojaan pois alueelta. Huonoja uutisia työpaikkojen, elinvoiman ja yritysten kannalta. Tilannetta ei kannata vähätellä, mutta ei toki myöskään vaipua turhaan synkkyyteen.

Keskeisiä asioita, joita kannattaisi nyt tarkastella, ovat muun muassa seuraavat: Ovatko kunnat tehneet kaiken mahdollisen yritysten auttamiseksi ja toimintaedellytyksien turvaamiseksi korona-aikana? Millä tavalla valtio on onnistunut yritysten tukemisessa? Mitä seudullisesti voisimme vielä tehdä yhdessä?

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kirjoitti Iisalmen Sanomissa (27.1.), että yritysten auttamiseksi luotu kustannustuki ei toimi toivotulla tavalla. Tukien hylkyprosentti on tällä hetkellä vain hieman alle 70 prosenttia. Tukiin liittyy keinotekoisia rajoja ja byrokratiaa, mikä johtaa siihen, että ne eivät kohdennu oikein. Yritysten auttamisen sijaan tärkeämpää vaikuttaa olevan virkamiesten pilkunsiirtelytalkoot.

Länsinaapurissa on kustannustukea vastaava suora tuki. Korvausjaksot ovat pyörineet jatkuvasti koronakriisin alkamisesta. Voisiko naapurista ottaa nopeasti mallia?

Valtion tukiin ei voida tietenkään Ylä-Savossa vaikuttaa, mutta omaan toimintaan sen sijaan kyllä. Olisiko vielä jotain, mitä kunnat ja järjestöt voisivat yhdessä tehdä yritysten hyväksi, on kysymys, jota kannattaa miettiä. Jos yrityksiä kaatuu tätä tahtia, koronakriisistä nousu kestää hyvin pitkään. Kuopasta on sitä vaikeampi nousta, mitä syvempi se on.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi

Tärkeämpää vaikuttaa olevan virkamiesten pilkunsiirtelytalkoot.

Kommentoi