Mielipide: Tärkeintä on voimakkaasti vähentää polttoenergian käyttöä – Kotimainen vihreä energia on tulevaisuutta

Haketuonnin päästöt kalpenevat turpeen rinnalla. Timo Mustalampi

Simo Räty Iiris Pääkkönen Anne Roponen Petteri Heikkinen

Kansanedustaja Markku Eestilä (kok.) kirjoitti 14.1.2021 Iisalmen Sanomissa turvesiirtymästä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaamme.

Ilmastopolitiikka on vaikea laji. Sen hallinta vaatii tutkitun tiedon hyödyntämistä ja tasapainottelua monen muuttujan välillä. Kuten Eestilä kirjoituksessaan viittasikin, turvesiirtymä ei ole sujunut täysin ongelmitta, osittain koska edellinen hallitus päätti – Eestilän sanoja lainataksemme – tehdä niska limassa töitä sen mielikuvan eteen, että vielä ei ole aika investoida uusiin vaihtoehtoihin.

Päätöksiä on viimein tehty, ilmastoaktivistien sanoin: koska nyt on pakko. Turpeenpolton ilmastovaikutukset ovat valtavat, ja Eestilän mainitseman haketuonninkin päästöt kalpenevat täysin turpeen lähes kuudelle megatonnille (Sitra, 2017).

Energiaomavaraisuus on tietysti kaikille keskeistä, siitä tuskin on kiistaa. Eestiläkin tähdensi omavaraisuuden merkitystä, mutta yksi asia jäi kansanedustajan kirjoituksessa kaivelemaan – hän ei kertonut, mitä vaihtoehtoja turpeelle voisi löytää. Näitä vaihtoehtoja kuitenkin on – Vapokin omistaa yli 80 000 hehtaaria maata, ja yhtiön tuulivoimaprojekteja edistetään jatkuvasti. Myös energiayhtiöt ympäri maan ottavat kaukolämpöverkkojen käyttöön polttoaineettomia, matalissa lämpötiloissa kerättäviä lämmönlähteitä: hukkalämpöjä, geoenergiaa, jopa aurinkoenergiaa.

Tärkeintä on voimakkaasti vähentää nimenomaan polttoenergian käyttöä, oli se sitten turvetta taikka tuontihaketta. Kotimainen vihreä energia on tulevaisuutta.

Savo-Karjalan vihreät

Turpeenpolton ilmastovaikutukset ovat valtavat.

Iisalmen vihreät

Kuopion vihreät

Kommentoi