Sakari Timosen Vapaa sana: Mahdollisuuksien talvi – Kerätään positiivia muistoja tulevaisuutta varten

Sakari Timonen

Sakari Timonen

Tämä talvi on poikkeuksellinen, kun koronarajoitukset sotkevat jokaisen arkea ja vapaa-aikaa.

Nykyisin harrastetaan paljon sisätiloissa, ja kieltämättä joskus omituisilta tuntuvat rajoitukset ärsyttävät monia.

Miksi esimerkiksi kansalaisopiston jumpparyhmät saavat toimia, mutta urheiluseurat eivät saa järjestää nuorten salibandy- ja jääkiekkoharjoituksia?

Miksi kuntosalit ovat kiinni, mutta pienryhmät voivat silti niissä käydä?

En minäkään tiedä syitä enkä edes tunne tarkkaan oman kuntamme pandemiatyöryhmän Siun soten ohjeiden mukaan määräämiä rajoituksia.

Ei niitä kuitenkaan ole ihmisten kiusaksi laadittu, vaan tarkoituksena on nimenomaan suojella meitä pandemian leviämiseltä.

Mitä paremmin rajoituksia noudatetaan, niin sitä nopeammin niistä päästään eroon rokotustenkin edistyessä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että muualla maailmassa on jouduttu määräämään paljon kovempia rajoituksia aina ulkonaliikkumiskieltoa myöten.

Meillä ei ainakaan ulkonaliikkumiskiellosta ole pelkoa, sillä tilaa riittää jokaiselle.

Nyt saimme myös ihan kunnon talven.

Itse alan olla jo siinä iässä, jolloin muistellaan omaa lapsuutta ja sen ajan harrastuksia, joita ei edes harrastuksiksi osattu sanoa.

Silloin vain liikuttiin, vaikka ei sitä liikunnaksikaan sanottu.

Liikkuminen oli normaali osa tavallista lasten elämää talvisine hiihtoreissuineen ja mäenlaskuineen.

Tämän voi tietysti kuitata vanhan äijän nostalgisena muisteluna, mutta joskus kannattaa tehdä välttämättömyydestä hyve.

Kun nyt ei voi osallistua totuttuun tapaan harjoituksiin ja muuhun ohjattuun toimintaan, niin ihan hyvin voisi kannustaa lapsia ja liikkumaan ihan vanhan ajan tapaan.

Liikkumisen tarve on olemassa rajoituksista huolimatta, ja perusliikunta pitää kuntoa yllä tulevia harjoituksia ja pelejä varten.

Lisäksi totutusta poikkeava toiminta synnyttää pysyviä muistoja, joilla nykyiset nuoret voivat sitten vanhoina ärsyttää tulevaisuuden nuoria.

Tulevaisuuden mummot ja vaarit voivat kertoa, miten Suurena Koronatalvena oli lunta kainaloihin asti, mutta se ei estänyt hiihtämistä ja mäenlaskua.

Leikki leikkinä, mutta totta toinen puoli.

Rajoituksista murehtimisen sijaan kannattaisi ajatella positiivisesti, sillä mitä paremmin rajoituksia noudatetaan, niin sitä nopeammin niistä päästään eroon rokotustenkin edistyessä.

Tämä talvi tulee jäämään mieliin poikkeuksellisena, joten itsestämme kiinni on, jääkö siitä pelkkä synkkä muisto vai muistammeko talven myös positiivisesti.

Tämä talvi on mahdollisuuksien talvi, kun vain kannustamme lapsia ja nuoria keräämään itselleen positiivia muistoja tulevaisuutta varten.

Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, juristi ja sisällöntuottaja.

Kommentoi