Mielipide: Huumeongelma jäi piiloon koronakevään aikana – Yhdenkään meidän alueemme nuoren elämä ei soisi enää päättyvän yliannostukseen

Tullin takavarikoimia huumeita. Kuvituskuva Tulli

Anne Roponen

Vajaa vuosi sitten korona pisti meidät sulkeutumaan koteihimme, kesän aikana nähtiin tähän vähän helpotusta ja tällä hetkellä tasapainoilemme eri puolilla maatamme erilaisten kokoontumissuositusten, karanteenien ja altistumisten kanssa. Moni meistä on ollut pitkään omissa oloissaan.

Omissa oloissaan oleminen ei ole kaikille helppoa. Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet, itsemurhien määrä on kasvussa ja myös Alkon ovet ovat käyneet tiuhaan tahtiin tuoreista ennätysmyyntiluvuista päätellen. Lähisuhdeväkivalta on lisääntynyt. Opiskelijoiden kohdalla etäopiskelu näyttää lisäävän uupumista.

Meillä Ylä-Savossa ja Iisalmessa ei ole muusta maasta erillään, vaikka koronapandemian suhteen ollaan tällä hetkellä hyvässä tilanteessa. Minua huolestuttavat etenkin meidän nuoremme. On oltu omissa oloissaan ja näkymättömissä viime kevään aikana, mutta kesä ja syksy ovat paljastaneet seutumme vakavan huumeongelman. Ainakin kolme nuorta aikuista on menehtynyt yliannostuksiin ja lähes kaksikymmentä nuorta on menossa huumekäräjille. Tämä on jäävuoren huippu, pelottaa kaikki se, mikä ei ole tiedossa.

On tehtävä jotain, että yhdenkään meidän alueemme nuoren elämä ei enää pääty yliannostukseen. Kaipaan sitä aikaa, kun meillä oli omat ”huumepoliisit” Late ja Tane, jotka tunsivat tämän seudun kuin omat taskunsa ja heidän työssäoloaikanaan huumeiden myynti alueella pysyi pienenä. Nyt tarvitaan poliisin, eri viranomaistahojen, oppilaitosten, vanhempien ja kaikkien meidän täällä asuvien yhteistyötä, jotta lasten ja nuorten elämä saadaan sellaiselle raiteelle, että tarvetta huumeiden käytölle ei olisi ja käyttäjille saataisiin apua ajoissa.

Kaupunginhallituksen jäsen (vihr.), Iisalmi, Entinen koulukuraattori, nykyinen työhyvinvoinnin asiantuntija

Kommentoi