Mielipide: Kuntavaalit lähellä sinua – Päätöksenteko painottuu entistä enemmän kunnan omassa päätösvallassa oleviin asioihin

Lähidemokratia vahvistuu, kun suuri osa peruspalveluista siirtyy maakunnallisille organisaatioille. Anni Nieminen

Sanna Kauppinen

Kunnalliset palvelut ovat meidän kuntalaisten hyvinvoinnin perusta. Kuntavaaleissa valitaan kuntalaisten edustajat päättämään näistä kunnan palveluista ja elinvoiman kehittämisestä. On tärkeää, että tämä edustus kattaa kunnan kaikki asukasryhmät. Siksi vaaleihin tarvitaan ehdokkaita laajasti kunnan koko alueelta ja kaikilta tahoilta.

Päättäjien laaja kirjo takaa tasapuolisen palvelujen kehittämisen ja riittävän ymmärryksen kunnan toiminnasta ja toimialasta. Kunnan päätöksentekohan rajoittuu kunnan toimialaan ja meitä kuntalaisia lähellä oleviin jokapäiväisiin asioihin. Kuntavaaleissa ja niissä valittavissa valtuustoissa ei päätetä esimerkiksi maahanmuutosta, EU-tuista tai maan hallituksen kaatamisesta. Kunnat eivät myöskään päätä tulevasta maakunnallisesta sote-mallista.

Tuleva kunta muuttuu, kun suuri osa peruspalveluista siirtyy maakunnallisille organisaatioille. Tämä tarkoittaa päätöksenteon painottumista entistä enemmän kunnan omassa päätösvallassa oleviin asioihin, samalla se tarkoittaa lähidemokratian vahvistumista.

Ehdokkuus ja äänestäminen kuntavaaleissa on perusoikeus. Muista käyttää äänesi.

Kaupunginvaltuutettu, (sd.), Iisalmi Savo-Karjalan SDP Piirihallitus

Kommentoi