Jorma Tikkasen Vapaa sana: Ei ymmärrä Erkkikään – Ottiko Ellun kanna pikku napsun vai oliko emäkännissä?

Jorma Tikkanen

Jorma Tikkanen

Voi pyhä Sylvi! Pöytää se pyyhkäisi kuin Pöyhösen kissaa, vaikka kännissä oli kuin Ellun kana.

Tällaisia sananparsia sitä nakellaan ajattelematta, mitä mahtavat Sylvi, kissan pyyhkäisijä, kissa itse ja Ellu ajattella.

Voisi ainakin Ellu kännivertauksesta loukkaantua, etenkin jos tipatonta tammikuuta justiisa elää kituuttaa.

Eikä ole tietoa Ellun kanan promilleistakaan. Jospa olikin ottanut vain pikku napsun. Vai oliko emäkännissä, ja liitely katkesi kuin kananlento. Ja makasiko sitten selällään kuin allakan tekijä?

Hankalaa on Sylvin pyhyyden määrääkään tietää. Eikä sitä, miksi allakan tekijä makaa selällään. Kuitenkin kun sieltä ylös nousee, voisi häntä tervehtiä: ”Kato allakan tekijä. En ollut tuntea pystyasennossa”.

Eikä ole tietoa, pyyhkäistiinkö Pöyhösen kissaa sievästi sipaisten vaiko ihan runsaalla rukkasella karvoja pöllytellen.

Selvyyden saamiseksi pitänee nostaa kissa pöydälle.

Selvyyden saamiseksi pitänee nostaa kissa pöydälle. Muutenkin hiiret hyppivät pöydälle, kun kissa on poissa.

Syvemmän pohdiskelun paikka on myös siinä, kuinka täynnä oli Turusen pyssy? Ja millä oli pyssy täytetty? Oliko kenties Turunen vaikka sikaa jahdatessaan kupsahtanut nietoksiin ja pyssy täynnä lunta?

Sieltä ovat sitten Turunen ja joulukinkuksi aiottu possu mönkineet hangesta takaisin lättiin peräkkäin kuin köyhän talon porsaat. Vai karkasiko sika, ja vasta routa viimein ajoi porsaan kotiin?

Ja kuinka köyhä tuo talo olikaan? Oliko jo pistämässä pankki sen myyntiin? Oliko kenties myös Turunen nätti kuin sika pienenä?

Aika luotettavaa perinnetietoa on siitä, miten Hujasen eväät levisivät. Ja myös siitä, miksi ihan rummauttamalla lätisevää sadetta verrataan Esterin luontaisiin päästöihin.

Työmies Hujanen kuuluu ruokatunnilla levitelleen lauantaimakkaraleipänsä ja maitopullonsa työmaalleen, prässin päälle. Niin oli pahasti Hujanen työorientoitunut, ettei ehtinyt ruokapöydän ääreen mennä. Kun ei muistanut sulkea prässistä virtaa, siihen läsähtivät eväät pitkin pituutta ja läntistä leveyttä.

Kylläpä nälkään jäänyt Hujanen sen jälkeen muisti, ettei ole hoppu hyväksi, eikä kiire kunniaksi.

Esteri-emännille on nyt syytä esittää syvä pahoittelu. Väärin on tulkittu, kun heihin on rankkasade liitetty. Perimätieto kuitenkin kertoo sanonnan johtuvan paloauton lempinimestä. Esterin letkussa kuuluu olleen painetta niin, että toiseksi jäi rajumpikin taivahan, ja varmaan Esterinkin, anti.

Onko sittenkin hölmöä seurata Villen esimerkkiä? ”Älä välitä, ei Villekään välittäny”, on tuttu sananparsi.

Oliko siis Ville mistään välittämätön raikulipoika vai eikö vain kiinteistönvälittäjän homma häneltä luonnistunut?

Ja miksi ei ymmärrä Erkkikään? Lienee Erkki normaalia älykkäämpi ja asiakin tavallista vaikeampi ymmärtää. Onnittelut kaikille Erkiksi syntyneille.

Julkkisten nimiin on runoiltu jos jonkinlaista väännöstä.

”Nyt se lähti, sano Annikki Tähti”, ”That´s it, sano Brad Pitt” ja ”Nippa nappa, sano Frank Zappa”, ovat meille tuttuja.

Iisalmen keskustan elävöittämishankkeiden tykö hyvin vapaasti ääntäen voisi sopia ”Jenkeillä vain Biiden, meillä sentään Iiden”.

Kirjoittaja on (liian) pitkän linjan lehtimies.

Kommentoi