Pääkirjoitus: Sonkajärven ministerivierailu ei saa jäädä pelkäksi poliittiseksi näytökseksi kuntavaalikierroksella

Ministeri Mika Lintilä (kesk.). Jani Haanketo

Innimari Hyvärinen, Kari Angeria

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) löysi kalenteristaan aikaa Sonkajärvellä pyörähtämiseen. Tämänviikkoisen vierailun aiheena oli Ylä-Savossa paljon huomiota saanut Omatalon konkurssi.

Tapaamisessa ministeri kuuli tilannetietoja talofirman kaatumisen vaikutuksista kuntaan. Taloudellisesti uhkakuvat ovat synkät. Monella alueen asukkaalla on alkanut työnhaku valtakunnallisestikin haastavana aikana.

Kuntaa tapaamisessa edustivat kunnanjohtaja Simo Mäkinen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Kärkkäinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilpo Partanen sekä kunnansihteeri Katja Tornberg. Omatalon tilanteesta kertoi toimitusjohtaja Janne Rönkkö. Lisäksi Sonkajärvellä nähtiin paikallisia kansanedustajia.

Kysyttäessä Lintilä totesi vierailullaan Iisalmen Sanomille, ettei pienten kuntien tukemiseksi tämänkaltaisissa tilanteissa ole työkalua. Hänen mukaansa esimerkiksi rahoitukselliset keinot ovat epäselvät. Keskustelujen jälkeen yhteiseksi tavoitteeksi tarkentui toiminnan jatkajan löytäminen. Kotiin viemiseksi ministeri sai kirjelmän tukitoimenpiteistä. (IS 19.1., 20.1.)

Lintilä lupasi viedä pienten kuntien tukiasian valmisteluun valtion tasolla. Tämä on tärkeä lupaus, koska ei pidä tuudittautua ajatukseen, että Sonkajärven tapaus jäisi valtakunnallisesti ainoaksi laatuaan tänä korona-aikana.

On harmillista huomata käytännön kautta, että pieni kunta jää tässäkin asiassa odottamaan, josko jotakin voitaisiin tehdä. Isoon kaupunkiin verrattuna pienet kunnat ovat huonommassa asemassa, eikä tälle ei ole järkiperustetta.

Sonkajärvi ja Ylä-Savo odottavat tuloksia. Vierailu ei saa jäädä pelkäksi poliittiseksi näytökseksi kuntavaalikierroksella.

Kommentoi