Mielipide: Kokoomus on tuuliviiri – Uudella vaalikaudella se on kannattanut uutta sote-mallia ja arvostellut aiemmin kannattamaansa

Kokoomuksen mielipide sote-uudistuksen suunnasta vaihtelee vaalikausien mukaan kuin tuuliviirin tuulessa. Kari Huusari

Rauno Pikkarainen

Täytyy tunnustaa, että kokoomus on tullut järkilinjalle ajaessaan kuntavaalikampanjassaan terveys- ja sosiaalipalveluita kuntien vastuulla oleville kuntayhtymille. Kuntayhtymät on ainut ja järkevin malli, joka on läpäissyt perustuslakivaliokunnan ja on toteutettukin osin Suomessa. On kuitenkin kyseenalaista, ajaako kokoomus tätä tavoitetta tosissaan. Jyrki Katainen romutti juuri nyt kokoomuksen ajaman PARAS-lain mukaisen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen.

Hän ja kokoomus lähtivät ajamaan 90 suurkuntaa pakkoliitoksin ja peruivat jo hyväksytyn PARAS-lain mukaisen kehityksen Suomessa, jota kokoomus nyt haikailee. Tämän jälkeen on tullut haaveita viidestä alueesta, jotka hoitaisivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä keskustan ajaman surullisenkuuluisan maakuntamallin. Näitä kaikkia on kokoomus ollut esittämässä ja kannattamassa, tosin eri vaalikausina, samalla arvostellen edellistä esitystään.

Toivottavasti nyt kokoomus on esityksensä takana tulevinakin vaalikausina, sillä kuntayhtymämallilla säilytetään lähipalveluita ja päätöksenteolla on kasvot. PARAS-laista poiketen erikoissairaanhoito pitää siirtää valtion hoidettavaksi ja kustannettavaksi. Tällöin saadaan loppumaan yliopistollisten sairaaloiden kilpavarustelu, jossa rakennetaan erikoistilat ja laitteet kaikkiin sairaaloihin. Tämä rahanhaaskaus johtuu maakuntakeskuksien päätöksenteosta, joka tähtää vain siihen, että kaikki ja kaikkea rakennetaan maakuntakeskukseen. Lasku lähetetään seutukuntien kunnille, vaikka ne eivät saa kiinteistöveroja eivätkä työpaikkoja ylirakentamisesta. Tästä esimerkkinä Kysin ja Kuopion kaupungin toiminta.

(vas.)

Näitä kaikkia on kokoomus ollut esittämässä ja kannattamassa, tosin eri vaalikausina.

Kommentoi