Mielipide: Ylä-Savon kehitysnäkymät tulevaisuuteen – Iisalmessa on nukuttu ruususen unta

Järvellä olisi tilaa kalankasvatukseen. Emilia Parviainen

Lauri Nissinen

Nykyisin on ollut vallalla käsitys kautta linjan, että asuinpaikkakuntien kehitys on hiipumassa ja palveluverkostojen alasajo on tulevaisuuden visio. Näin ei välttämättä tarvitse visioita tulevaan tulkita. Kyse on vain ideoinneista ja niiden toteutuksista. Jos ajatellaan aina vain negatiiviseen sävyyn, se on hyvin tarttuvaa kuten pandemia, joka leijuu keskuudessamme.

Maaseudun kouluverkostojen ylläpitäminen vaatii tietenkin sen alueen oppilasmäärien pitämisen järkevällä tasolla. Huolestuneena olen seurannut Kiuruveden kouluverkoston alasajoja. Hyvä vain kun kouluille saatiin vielä jatkoaikaa. Mutta se on vain tekohengitystä. Ellei kaupunkiin saada uutta innovaatiota, jolla yrittäjiä ja työpaikkoja saadaan lisää, joku viimeinen lähtijä naulaa koulujen ovet vuorotellen lopullisesti kiinni.

Kiuruvesi on hyvällä sijainnilla ajatellen vedenjakajaa. Liikenneyhteydet on jokaiseen ilmansuuntaan toimivat. Olisiko aivan mahdoton ajatus saada sinne Matkuksen tapainen kauppakeskus, joka keräisi asiakkaita Oulua myöten. Lisäksi vapaa-aikaa seuraten golfkeskus hotelleineen. Talvella hotellilla matkailijoille luontoretket. Hevosia pitäjässä on, jotenka niitä voisi käyttää kuten poroja Lapissa. Tilaa sieltä löytyy myös luomujalostukseen vaikkapa omenapuutarha. Kaikkea visioita löytyy, kun vain haluja kehittämiseen on ja rahoittajat tulevat hyvän innovaation perässä. Myös ajoradat ja lasten puuhamaat kiinnostavat perheitä.

Sonkajärvikin on nyt potkua vailla, kun talotehdas hiipuu. Mutta sen uudelleen heräämiseen ei suuria investointeja tarvitse tehdä ja tekijätkin ovat valmiina.

Iisalmessa on nukuttu ruususen unta. Luotetaan entisiin rautakouriin. Täällä olisi myös yritysten jalostamiseen hyvinkin otolliset saumat. Kerran täällä kävi Japanista vierailijoita ja he ihmettelivät, miten järvinen paikkakunta tämä kaupunki on. Yksi heitti ajatuksen, että jos heillä olisi näin paljon vesistöjä, niin he ruokkisivat puolta Eurooppaa kalajalosteilla. Soinlahteen olisi hyvä sijoittaa puusepäntehdas biojalostamon tontille. Kun olin Venäjällä Kirishin kaupungin kutsuilla, niin he antoivat ymmärtää, että jos Iisalmessa alettaisiin tekemään jotakin puusta, niin he ostaisivat kaikki tuotteet. Kaupunginjohtajat arvelivat meikäläistä suureksikin pampuksi, kun kyselivät vielä, voitaisiinko maksaa tuotteet öljyllä vai dollareilla. En siihen osannut vastata, kun niin tiheään täytyi nostaa veljenmaljaa. Nyt olisi aika jo uusia Ylä-Savoa.

(vas.)

Kommentoi