Sari Essayahin Vapaa sana: Ripeyttä prosesseihin! – Hallituksen on nyt otettava topakka ote rokoteannosten hankkimiseen ja jakeluun

Sari Essayah

Sari Essayah

Suomessa on kokonaisuudessaan onnistuttu koronan torjunnassa varsin hyvin. Suurin kiitos verraten alhaisista tartunta- ja kuolleisuusmääristä kuuluu meille suomalaisille, jotka olemme noudattaneet ohjeita ja suosituksia kokonaisuutena kuuliaisesti. Hintaa on kuitenkin maksettu, niin inhimillisellä puolella kuin taloudellisesti, ja monien jaksaminen alkaa olla äärirajoilla juuri rokotusten kynnyksellä. Siksi onkin harmillista, että prosessit eivät näyttäisi olevan valmiina, kun tänne asti on sinnitelty.

Suomi lähti jälkijunassa mukaan EU:n yhteisiin rokotehankintoihin, kun muut olivat jo sopimuksia tehneet, joten siinä jonossa emme siis ole kärjessä. Omia suorahankintoja ei ole tehty kuten Saksa ja muutamat muut maat. Harmillista myös on, että kotimainen rokotetutkimus on joutunut kärsimään resurssipulasta. Toivottavasti jatkossa ymmärretään jo huoltovarmuuden nimissäkin edistää kotimaista rokotetutkimusta, -kehittelyä ja -tuotantoa, missä kaiken lisäksi Itä-Suomen yliopistossa ollaan tehty johtavaa työtä.

Suomessa on tähän mennessä annettu vasta noin 14 000 rokoteannosta, mikä tarkoittaa 0,25 prosenttia väestöstä. Jos olemmekin taudin ilmaantuvuuden torjunnassa kansainvälistä kärkeä, niin rokottamisessa olemme jo Euroopankin jumboja. On laskettu, että 20 000 rokotuksen viikkovauhdilla aikaa menee vuoteen 2026 ja 100 000:kin rokotteen viikkotahdilla koko kuluva vuosi eli tammikuulle 2022 asti. Rokotustahti pitäisi olla siis yli 200 000 rokotusta viikossa, jotta kesään mennessä kaikki suomalaiset saataisiin rokotettua.

Tehokkainta tahtia on pidetty Israelissa, jossa on rokotettu yli kaksi miljoonaa ihmistä ja todennäköisesti jo maaliskuussa kaikki kansalaiset, ja rokotteita jää jopa yli myytäväksi. Kansakunta, jonka olemassaolo on koko ajan haastettu naapureidensa toimesta, on tottunut pystyttämään ja ylläpitämään kriisivalmiuttaan.

Hallituksen on nyt komissiolle lähetettyjen ministerikirjeiden lisäksi otettava topakka ote rokoteannosten hankkimiseen ja jakeluun. Myös työterveyshuolto ja yksityinen sektori on valjastettava rokotejakeluun. Jos emme suoriudu rokottamisesta ripeämmin, niin joudumme entistä tiukempien rajoitustoimien käyttöönottoon, etenkin kun taistelemme yhä tarttuvammaksi muuntuvaa virusta vastaan.

Samanaikaisesti kansalaisten huoliin rokotteiden turvallisuudesta ja eettisyydestä on pystyttävä vastaamaan avoimella tiedottamisella. Rokotekattavuutta ei voida turvata, jos yli miljoona suomalaista suhtautuu koronarokotukseen epäillen tai kielteisesti.

Itsekin otan koronarokotteen heti, kun vuoroni jonossa tulee.

Joukossa on erilaisista lääkeallergioista tai perussairauksista kärsivien ihmisten ymmärrettäviä huolia, mutta oma lukunsa on kaiken maailman salaliittoteoriat, joita tervepäisinäkin pidetyt ihmiset ovat innostuneet jakamaan. Viruksen olemassa olon kieltävät hyppivät uhrien haudoilla ja lisäävät omaisten kärsimystä.

Nyt prosessit ja tiedottaminen kuntoon, niin yhdessä selviämme tästäkin! Vain otettu rokote auttaa paitsi ottajaansa, myös muiden kuten riskiryhmien ja ikäihmisten suojaamisessa. Itsekin otan koronarokotteen heti, kun vuoroni jonossa tulee.

Kirjoittaja on lapinlahtelainen kansanedustaja ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja.

Kommentoi