Mielipide: Näpit irti kotihoidontuesta – Lasten hoitopäätökset kuuluvat vanhempien ratkottaviksi.

Lähes yhdeksän kymmenestä perheestä käyttää kotihoidontukea taaperoaikana. Katja Juurikko

Petri Honkonen

Kotihoidontuen lakkauttajat ovat taas liikkeellä, kuten olemme lehdistä saaneet lukea. Ehdotus ei ole uusi: Teema on noussut esille 2010-luvulla useasti. En hyväksy ehdotusta lakkauttaa alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidon tuki.

Lasten hoitopäätökset kuuluvat vanhempien ratkottaviksi. Poliitikkojen ei pidä tunkea keittiön pöydän ääreen sanelemaan pikkulasten hoitojärjestelyjä. Perheitä pitää tukea, jotta heillä on mahdollisuus tehdä omat ratkaisunsa. Tästä kotihoidontuessakin on kyse.

Esimerkiksi päiväkoti, perhepäivähoito ja kotihoito ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Jokainen perhe ja jokainen lapsi ovat erilaisia. Muillekin kuin kovatuloisille on annettava valinnanvapaus tehdä tilanteeseensa sopivin ratkaisu.

Kotihoidontukea voi käyttää joustavasti: Lasta voivat hoitaa vaikkapa isä, äiti, mummo, vaari ja kummi. Kotihoidontuki on edistyksellinen ja paperisodaltaan kevyt sosiaaliturvan muoto.

Perheille kyse on useasta sadasta eurosta joka kuukausi. Keski- ja pienituloisessa kodeissa summa on merkittävä.

Isku olisi kova kodeille, mutta myös kunnille. Lähes yhdeksän kymmenestä perheestä käyttää kotihoidontukea taaperoaikana. Alle kolmevuotiaan päivähoito maksaa yli tuhat euroa kuukaudessa. Jos 1–2-vuotiaita lapsia alettaisiin sosiaaliturvaa leikkaamalla pakkosiirtää päiväkoteihin, kasvaisivat kuntien menot voimakkaasti. Tämä heikentäisi mahdollisuuksia satsata muun muassa peruskouluun sekä vanhusten ja sairaiden hoitoon.

Kotihoidontuki on edistyksellinen ja paperisodaltaan kevyt sosiaaliturvan muoto.

Kysymys kuuluu: Olisiko järkevää perheen toiveiden vastaisesti lähettää yksivuotias päiväkotiin, vai pitäisikö perheen saada päättää? Keskustalaisena olen perheiden valinnanvapauden ja kotihoidontuen puolella.

Perheiden asioista päätettäessä on keskityttävä toimiin, joilla lisätään perheiden luottamusta tulevaan ja parannetaan perheiden mahdollisuuksia tehdä tilanteeseensa sopivat ratkaisut. Leikkaukset lapsiperheiltä eivät ole sosiaalisesti tai taloudellisesti kestävää politiikkaa.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja

Kommentoi