Mielipide: Suomessa on kehuskelematta maailman paras sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä – Suurista hallintoyksiköistä löytyy karvaita kokemuksia niiden byrokraattisuudesta ja kalleudesta

Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä toimii koronatilanteessa paremmin kuin Ruotsin. Anni Nieminen

Raimo Rönkkö

Surullisen kuuluisaa sote-uudistusta on väännetty suuntaan jos toiseenkin useammankin hallituksen toimesta jo lähes parikymmentä vuotta sitten PARAS-hankkeesta lähtien kuitenkaan siinä onnistumatta, vaan joka kerta hanke on kaatunut ”kalkkiviivoilla” päättäjien eripuraisuuteen pääsemättä koskaan maaliin asti.

Joulukuun 8. päivänä istuva hallituksemme jätti aloitteensa eduskunnalle koskien sote-uudistuksen niin kutsuttua hyvinvointialuemallia, jossa Helsinki on rajattu omaksi hyvinvointialueekseen muiden noudatellessa suurin piirtein aikaisemman maakuntamallin rajoja pois lukien joitakin poikkeuksia.

Suomessa on tätä nykyä yhtään kehuskelematta maailman paras sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä, joka kaiken lisäksi myös toimii verrattuna vaikkapa Ruotsin maakuntamalliin (Landstinget), joka lienee tätä nykyä suurissa vaikeuksissa hoitaa SARS-CoV2 potilaansa kuolleisuuden ollessa jo lähempänä 10000 verrattaessa Suomen reiluun 500 menehtyneeseen potilaaseen!

Mikäli hallituksen esittämä hyvinvointialuemalli saa eduskunnan parlamentaarisen hyväksynnän tulee se välittömästi vaikuttamaan kuntien vastuiden ja kuntatalouksien merkittäviin karsintoihin, kun koko sosiaali- ja terveydenhuolto sektori siirtyy suurempien yksiköiden hallintaan elikkä perustettavien hyvinvointialueiden hallintaan ja alaisuuteen, jotka saavat rahoituksensa suoraan valtion kassasta niin kauan kuin mahdollinen niin kutsuttu ”hyvinvointialuevero” (lue: maakuntavero) säädetään.

Suurista hallintoyksiköistä löytyy ”pilivin pimein” karvaita kokemuksia niiden byrokraattisuudesta ja kalleudesta esimerkkinä vaikkapa Helsingissä toimiva HUS, joka on ylittänyt budjettinsa vuosi vuoden jälkeen taloudellisten budjetoitujen raamien ylittymisen takia.

Poliitikot ovat kuluttaneet ja tuhlanneet rahaa sote-soppaansa ainakin kymmeniä, jollei jopa satoja, miljoonia euroja heidän ajaessa vain omaa ja puolueensa poliittista etua kansan maksaessa ”viulut” kuten ennenkin aina tähän päivään saakka!

Somero

Kommentoi