Mielipide: Uudet avaukset työpaikkojen synnyttämiseksi lähtevät innovaatioista – Elinvoimaorganisaatiosta saisi apua yrityshankkeiden valmisteluun

Virranpuistoon kaavoitettiin aikoinaan mahdollisuus spa-hotellille. Tarja Tikkanen

Kari Luostarinen

Iisalmen Sanomissa (aluetoimittaja Petri Karvinen) uutisoitiin 16.12. otsikolla ”Spa-hotellin realismi kyseenalaistetaan” Iisalmeen muuttaneen startup liikemiehen kaupungin johdolle esittelemää hankeaihiota. Kyse oli selvitysvaiheessa olevasta laajasta rakennuskompleksista, joka pitäisi sisällään kaupungin keskusta-alueelle sijoittuvan spa-hotellin hulppeine ravintoloineen oheispalveluineen.

Hanketta mitä ilmeisimmin haluttiin esitellä kaupungin luottamushenkilö- ja virkamiesjohdolle jo näin alkuvaiheessa ensivaikutelman saamiseksi siitä, pidettäisiinkö tällaista hanketta täällä kannatettavana, tarpeellisena ja edelleen kehittämisen arvoisena. Uutisoinnissa kerrottiin hankkeen tarkemman sijainnin ja rahoituksen olevan vielä avoinna ja ettei hankkeeseen kaivata kaupungin taloudellista panostusta.

Kaupungin johdon palautteet uutisoitiin tylyinä. Suunnitelmaa pidettiin epärealistisen lennokkaana ja hahmoteellisen sijaintivaihtoehdon osalta mahdottomana muun muassa olevan kaavan vuoksi. Uutisoinnista ja palautteista sai kuvan, etteivät päättäjät olleet tarpeeksi hyvin informoituja hankkeen kokonaisuudesta.

Tuntematta sen enempää kyseistä hanketta ja näin ollen ottamatta kantaa itse hankkeen hyvyyteen, peräänkuulutan tässä erityisesti niitä käytäntöjä missä vaiheessa hankkeet julkistetaan ja millainen kaupungin sisäinen valmistelu edeltää päätäntää tai julkistettavaa päättäjille esittelyä.

Spa-hotelli hankkeista muistan kaupungin historiasta, kuinka Virranpuiston vastaavaa kaavaa pidettiin päällä yli kahdenkymmenen vuoden ajan siltä varalta, että tälle kaupungin parhaalle paikalle saataisiin juuri tuota kaivattua toimintaa. Koskaan ei tullut ja siksi kaavastakin luovuttiin.

Onhan näitä erilaisia elinkeinohankkeita ollut ja ennemmin tai myöhemmin on suurin osa toteutunut ja tuonut työtä. Hyvänä esimerkkinä Iisalmen Teollisuuskylän osariskeillä rakentamat tilat kannattavuusedellytykset täyttäville yrityksille. Hankkeitten valmistelussa ja edistämisessä on aina tarvittu elinkeino-organisaatiota ja sen tukena maata, kaavoitusta, markkinointia, rahoitusta ja ennen kaikkea päättäjien luottamus valmisteluun.

Uudet avaukset työpaikkojen synnyttämiseksi lähtenevät edelleen innovaatioista niin alueen sisältä kuin ulkoa. Markkinointikampanjoissa menestyminen on tärkeää, mutta sen lisäksi on aloitteet valmisteltava päätäntään. Tämä ei tarkoita toteutuskelvottomien hankkeitten läpimenon edistämistä vaan tarkkojen uskottavien laskelmien, tontin, kaavan, toimitilojen, koulutuksen, työvoiman ja rahoituksen järjestämistä yritysten tukena.

Menestystä yrityshankintaan, selkeyttä hankevalmisteluun ja viisautta päätöksentekoon vuodelle 2021.

Kommentoi