Mielipide: Tulevaisuus on epävarmaa, riskejä on joka puolella – Nyt maksetaan hintaa yhteisen tietosuojan rappeutumisesta

Digitaalisissa palveluissakin pitää olla varovainen, kenelle antaa henkilöturvatunnuksensa. Innimari Hyvärinen

Jukka Kääriäinen

Tietoturvamurrot kohdistuivat taannoin Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakastietoihin. Varkaat jymäyttivät palveluntuottajan, viranomaiset, asiakkaat ja Kelan. Asia on selvittämättä ja selviääkö se koskaan.

Henkilötunnusta, joka on myös sosiaaliturvatunnus, ei saisi koskaan antaa kenellekään ellei laki sitä vaadi virallisissa asiakirjoissa. Sosiaaliturvatunnukseen liittyy vahva tietosuoja.

Kela korvaa erilaisia terapioita, joissa käsitellään terveyteen liittyviä asioita. Sosiaaliturvatunnuksen takaa avautuu ihmisen koko elämä. Psykoterapia on paljon käytetty kuntoutus. Fysioterapia, puheterapia, toimintaterapia, musiikkiterapia myös.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto on moniulotteinen asia. Tietomurron kohteeksi joutuneita lienee ainakin tuhansia asiakkaita. Kun tutkinta on kesken ja ratkaisua ei ole, se painaa mieliä.

Asia liittyy välillisesti ja yleisesti digitalisaation nopea lisääntyminen. Finanssivalvonnan (FIVA) johtaja Anneli Tuominen muistuttaa, että pandemia on kiihdyttänyt digitaalisten palveluiden käyttöä. Kaikkien asiakkaiden palveleminen ja ei digitaalisten palvelujen tarpeet pitäisi turvata. Sähköistä asiointia ei läheskään kaikilla ei ole, siihen tarvittavia välineitä ja osaamista, eikä pankkikorttia.

Tulevaisuus on epävarmaa, riskejä on joka puolella. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron yhteydessä tuli esiin henkilötunnuksen vaihtaminen uuteen. Tie on epämääräinen, miten se vaikuttaa ihmisen identiteettiin. eikä se suojaa tietosuojahyökkäyksiltä.

Henkilötunnusta ei pidä antaa liian löysästi pyydettäessä.

Henkilötunnusta ei pidä antaa liian löysästi pyydettäessä. Voi ainakin kysyä, mihin sitä tarvitaan.

Digi- ja väestötietovirasto sanoo, että vahva tunnistaminen on tehokkaampi tapa estää identiteettivarkauksia kuin henkilötunnuksen vaihtaminen. Vahva tunnistaminen halutaan myös kertaluottoihin ja laskutuspalveluihin.

Tietosuojaan suhtaudutaan liian löysästi. Nyt maksetaan hintaa yhteisen tietosuojan rappeutumisesta. Huijausviestien, huijaussoittojen ja pankkitunnusten kotivarkauksien määrät ovat kasvaneet.

Mitä sitten virtuaalisissa pilvissä tapahtuu, siihen ei ihminen pystyne vaikuttamaan. Kannattaa pitää ainakin hyvää huolta korteista ja tunnuksista.

Iisalmi

Kommentoi