Mielipide: Turvallisuudesta huolehtiminen on välittämistä läheisistä – Hyvä käsihygienia, turvavälit ja suojamaskit ovat osa vierailuja

Maskeista huolimatta turvavälejä on hyvä noudattaa niin kaupoissa kuin vierailuillakin. Katja Juurikko

Leila Pekkanen

Joulun aika on perinteisesti läheisten tapaamisen aikaa. Tänä koronavuonna 2020 asiat ovat toisin. Erityisesti haluan sote-palvelujen järjestäjän näkökulmasta muistuttaa, että jokainen meistä on vastuussa niin itsestään kuin läheisistäänkin. Presidentti Niinistön sanoin ”meistä jokainen on paljon vartija. Kyse ei ole vain omasta, vaan myös lähellä olevien turvallisuudesta”.

Monen mielessä on huoli ikääntyneen omaisen voinnista ja erityisesti jouluna tervehdyskäynti on mielenvirkeyttä molemmille. Jotta voimme varmistua, että tapaaminen on mahdollisimman turvallista, pyydän, että laatimiamme ohjeita ja henkilökunnan ohjeita noudatetaan, silloin kun vieraillaan esim. asumispalveluyksiköissä tai osastoilla. Kun menet vieraisille kotiin, noudata silloinkin yleisiä ohjeita, käytä suojamaskia ja huolehdi turvaetäisyyksistä. Maski ei poista turvaetäisyyden tarvetta. Huolehdi myös käsien pesusta ja käsihygieniasta.

Kaupassa asioidessa maskin käyttö on toisen huomioimista. Muista myös noudattaa kassajonoissa turvaetäisyyksiä. Jos mahdollista, vältä ruuhka-aikoja asioidessasi. Kauppojen pitkät aukioloajat mahdollistavat asioinnin varhain aamusta myöhään iltaan.

Jokaisella on varmasti sukulaisia ja ystäviä muualla Suomessa. Valtakunnallinen yleinen ohjeistus suosittelee, että kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta ei matkustettaisi meidän alueelle tai me emme matkustaisi näille alueille. Tätä mekin suosittelemme. Keväällä alueemme tartunnat olivat peräisin muualta. Olkaamme varovaisia ja miettikäämme tarkkaan, voisiko vierailuja tällä kertaa siirtää hieman tuonnemmaksi.

Näillä suhteellisen helpoilla arjen toimenpiteillä voimme viettää turvallisesti joulua ja tulevaa vuodenvaihdetta. Uskon, että me kestämme tämän ajan rajoitukset, sillä aiemmat sukupolvet ovat kestäneet vielä rankempia aikoja, jonka jälkeen yhteiskuntamme on rakennettu lähes kokonaan uudelleen – meille! Vaikka sota-aikoja ja pandemiaa ei voi verrata suoraan toisiinsa, molemmissa vaaditaan yhteistä tahtoa selvitä.

Koronan jälkeen rakennetaan yhteiskuntaamme uudelleen siltä osin, kuin se nyt kolhuja kärsii. Koronakriisi on terveyskriisi ja talouskriisi. Yrityselämää kohdannut kriisi monilla toimialoilla, työttömyys, ahdistuneisuus, mielenterveyden ongelmat ja epävarmuus ovat jo läsnä. Epidemia koskettaa jokaista jollakin tavalla. Alueemme kuntatalous selviää nyt, mutta kriisin seuraukset näkyvät tulevina vuosina. Sote-palvelut ovat toimineet siten, kuin tässä uudessa ennen kokemattomassa tilanteessa voidaan toimia ja pyrimme parhaaseemme myös joulun aikaan. Olemme varautuneet pandemian mahdolliseen leviämiseen.

Julkisuudessa on ollut jo tietoja Suomessa aloitettavista rokotuksista alkuvuoden aikana. Olemme vielä mediatietojen varassa, emmekä pysty kertomaan, miten rokotukset alueellamme käynnistyvät. Tiedotamme, kun lisätietoa on saatavissa.

Niinistöä jälleen lainatakseni: ”Itsekuri ei ole kärsimystä – se pelastaa kärsimyksiltä”. Toivon sydämestäni, että meillä kaikilla olisi hyvä ja turvallinen joulu sillä tavalla, kuin se tässä maailmantilanteessa on mahdollista. Laulaja Pave Maijasen laulu ”Pidä huolta” on erityisesti tähän aikaan sopiva ja sen ajatuksin toivotan kaikille Hyvää ja Turvallista Joulua.

toimitusjohtaja, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä

Kommentoi