Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Pitoa hoitotyöhön – Hoitotyö ei enää ole se haluttu ammatti osittain työolojen vuoksi

Kotihoidon työntekijät käyvät vuoronsa aikana usein 10–20 kohteessa. Vaihdot kohteiden välillä ovat nopeita ja lämpimien talvien vuoksi pihat usein liukkaita.

Tällä hetkellä Ylä-Savon sote tarjoaa hoitajien käyttöön liukuesteitä kenkien pohjiin. Näillä nastapohjilla ei voi mennä asiakkaan luo sisälle. Ne pitää riisua joka paikkaan mennessä ja asentaa uudestaan lähtiessä. Tämä vie aikaa ja liukuesteet voivat jäädä sen vuoksi käyttämättä.

Useissa kaupungeissa työnantaja tukee kitkakenkien hankintaa, näin toimitaan esimerkiksi Kuopiossa. Liukastumistapaturmat vähenivät vuodessa merkittävästi ja sairauspoissaoloja oli yli 300 päivää vähemmän kuin ennen kitkakenkätukea. Tuen myötä Kuopio on säästänyt kaikkiaan 100 000 euroa. Työnantaja tukee kenkähankintaa 60 prosentin osuudella ostohinnasta.

Suosittelen tämän käytännön aloittamista myös Ylä-Savon sote:ssa. Kaatumistapaturmat ovat tyypillisesti ranne- ja olkapäänmurtumia ja aiheuttavat pitkiä toipumisjaksoja, kipua ja jopa pysyviä haittoja. Niiden ennaltaehkäisyn on todettu olevan kannattavaa. Hoitotyö ei enää ole se haluttu ammatti muun muassa työolojen vuoksi. Pidetään siis hyvää huolta hoitajistamme.

Kaupunginvaltuutettu, Iisalmi SDP

Liukastumistapaturmat vähenivät vuodessa merkittävästi.