Mielipide: Toimintoja tehostamalla ja verotusta oikeudenmukaistamalla poistetaan jatkuva kahden miljoonan alijäämä – Luupuveden koulu pitäisi siirtää keskustaan ja loput oppilaat ala-asteen terveisiin tiloihin

Luupuveden kouluun mahtuisi 80 oppilasta ja sen voisi viedä Kiuruveden taajamaan. Veikko Huttunen

Rauno Pikkarainen

Maan vasemmistohallitus on tukenut kuntia merkittävästi lisäämällä valtionosuuksia toisin kuin Juha Sipilän kolmen puolueen porvarihallitus.

Sipilän hallitus nosti päivähoidon ryhmäkokoja ja leikkasi muka saadun säästöosuuden kuntien valtionavuista (Kiuruvedellä ei saatu vähennettyä ryhmiä, mutta leikkaus rahoitukseen tuli silti). Lisäksi keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset uhkasivat työntekijöitä pakkolailla, jonka seurauksena verotulojen kasvu leikkautui kuntien tulopohjasta, eikä Sipilän hallitus korvannut tätä kunnille, vaan rapautti kuntien talouden alijäämäiseksi.

Sen sijaan vasemmistohallitus antoi Kiuruvedellekin 1,8 miljoonaa korona-avustusta ja 0,9 miljoonaa harkinnanvaraista rahoitusta.

Tästä johtuen ja 0,8 miljoonan metsänmyyntitulojen takia Kiuruveden kuluvan vuoden talous on 0,7 miljoonaa ylijäämäinen, jolla voidaan kattaa osa aikaisemmasta alijäämästä.

Mutta jos nämä kertaluontoiset tuloerot poistetaan laskelmasta, tämän vuoden alijäämä olisi 1,9 miljoonaa ja kokonaisalijäämä 5,3 miljoonaa, eli kunnan toiminnoissa on edelleen krooninen jatkuva kahden miljoonan alijäämä. Tämä pitää muuttaa toimintoja tehostamalla ja verotusta oikeudenmukaistamalla.

Nyt kun maan vasemmistohallitus on antanut Kiuruvedellekin hengähdysaikaa, pitää ruveta saattamaan talous tasapainoon muun muassa kouluverkkoa tehostamalla kaikkia oppilaita hyödyttävällä tavalla. Nyt on selvinnyt, että yläasteella ainakin neliöt riittävät koko perusopetuksen järjestämiseen, joten se pitää peruskorjata jo kesällä 2022. Uusia tiloja tarvitaan. Luupuveden koulu, johon sopii yli 80 oppilasta, pitäisi siirtää keskustaan ja loput oppilaat ala-asteen terveisiin tiloihin, jotka riittävät kun tehdään lisäksi kouluverkkoselvitys, missä toinenkin kyläkoulu lakkaa syksyn 2022 alussa. Sitten kun yläasteen peruskorjaus on valmis, kaikki peruskoulun oppilaat (1.–9. luokat), ovat taajaman terveissä yhtenäiskoulun tiloissa.

Kaikki peruskoulun oppilaat (1.–9. luokat), ovat taajaman terveissä yhtenäiskoulun tiloissa.

Nyt Perlaconin esittämä kouluratkaisu kaatui Juha Sipilän hallituksen apupuolueiden ja suuren osan keskustan valtuutettujen rintamakarkuruuteen talouden tosiasioiden edessä. Esitykseen sotkettiin myös muitakin asioita kuin perusopetus ja sekin vääristi lopputulosta.

Ei sotia eikä talouden tasapainotusta voiteta käpykaartissa, vaan eturintamassa taistellen ja päätöksiä tehden.

Päättämättömyyskin on päätös ja tuhon tie!

(Vas.)

Kommentoi