Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miten Tarzan tulisi toimeen tänään 2000-luvun EU-Suomessa? – Kyllä hän sen oikean Janen löytää Suomesta ajan mittaan, sillä Suomen neidot ovat tunnetusti kauniita ja ymmärtäväisiä

Lainasin kerran aikuisena (muka) kirjastosta Tarzan-kirjan. Tarkoituksena, miltä tuntuisi lukea tuo kaukainen poikavuosien suosikki ja sankari nyt. Edgar Rice Burroughsin se aito ja oikea Tarzan, apinain kuningas. Yli sata vuotta sitten ensimmäisen kerran julkaistu. Vuosisadan ajan ovat miljoonat pojat maailmassa sen lukeneet, Tarzaniin samaistuneet.

Veikko Huovinen kirjoitti aikoinaan tarinan: Tarzan ja Suomi (Lyhyet erikoiset 1967). Jutussa Huovinen pohtii, kuinka Tarzan olisi pärjännyt ja menestynyt Suomessa, suomalaisissa metsissä. Tästä tulikin minulle mieleen, miten Tarzan tulisi toimeen tänään 2000-luvun EU-Suomessa?

Kirjojen Tarzan on muuten aika raaka, miltei brutaali. Mitäs kun Tarzan loikkaa puusta antiloopin selkään, vääntää niskat nurin ja alkaa syödä raakaa, veristä lihaa. Maajalassa liikkuessaan Tarzan popsii kaatuneen puunrungon alla möyriviä meheviä toukkia. Ruokavalio on toki terveellistä ja proteiinipitoista. Vegaania Tarzanista ei saa tekemälläkään.

Mitään viidakkoelämää ei Tarzan voi Suomessa viettää. Kuin liito-orava Tarzan tuntisi olonsa kovin orvoksi hakkuuaukion reunalla. Ei puhettakaan puusta puuhun leiskautuksista niin kuin viidakossa. Mieluummin näen Tarzanin laitakaupungilla, lähiössä, puistoissa. Palvelut, kaupat, kirjasto, liikuntapaikat, KELA, olisivat lähellä. Kävelymatkan päässä. En silti näe Tarzania pääkaupunkiseudulla, ruuhka-Suomessa. Helsinki on kolkko, luotaantyöntävä miljöö, jota jokaisen tulisi karttaa. Puistattaa ajatuskin, että Tarzan siellä voisi pitää majaa ja elää.

Oli niin tai näin, niin Tarzanin pitää ehdottomasti hommata itselleen ammatti Suomessa. Koska metsä on Tarzanille rakas, tärkeä elementti, on sen oltava jotakin metsään liittyvää. Yliopistopohjainen metsänhoitajan koulutus antaisi varmasti hyvän ammatin, turvatun toimeentulon tulevaisuutta silmälläpitäen. Varteenotettava ammatti on myös metsäkoneenkuljettaja. Eli tutummin: moto-kuski. Tiedä sitten surisiko Tarzan, kun järeätkin tukkipuut kaatuisivat amputaation uhreina hänen ollessa moton puikoissa? Mutta ammatti kuin ammatti nykyaikana. Muuten on vaarassa työttömyys, sekä muut ongelmat. Syrjäytyminen eskaloituisi päihdeongelmaksi, nuorisorikollisuudeksi, huumeiden käyttöön. Pössyttelevä Tarzan on ikävä näky.

Kuinka valveutunut, ajan hermolla oleva nuori Tarzan sitten olisi? Kiinnostaisi varmaan globaali ilmastonmuutos, mannerjäätikön nopea sulaminen. Erityisesti sademetsien tuhoaminen huolestuttaisi viidakon kuningasta, ketäpä ei. Entäpäs politiikkaa vaikka tämän päivän Suomessa. Kannattaisiko Tarzan demareita, persuja, keskustaa. Olen kyllä vankasti sitä mieltä, että Tarzan kallistuisi vihreisiin De Grönar. Vai? Toivon ja uskon, että fiksu Tarzanimme käy äänestämässä jahka saa äänioikeuden. Niin eduskunta- ja tulevissa kevään kunnallisvaaleissa.

Tarzanilla oli tietenkin Jane. Syrjähyppyjä ei tiettävästi ollut. Tarzan on komeansalskea, vahvan sporttinen nuorukainen ja hänen libidonsa on taatusti ehtymätön. Kyllä Tarzan sen oikean Janen löytää Suomesta ajan mittaan, sillä Suomen neidot ovat tunnetusti kauniita ja ymmärtäväisiä. Kyllä Tarzan aika pian kotoutuisi tänne pohjoiseen, siinä missä maahanmuuttajatkin.

Tarzanin kasvatti apinaemo imeväisikäisestä asti. Huovis-Veikko pohtii, että mikähän eläin sopisi kasvattivanhemmaksi Suomen metsissä elävälle Tarzanille? Huovinen hylkää suden ja ketun, päätyen karhuun, emokarhuun. Kun karhu herää talviuniltaan, se ampuu takapäästään niin sanotun pihkatapin. Moni tarkkasilmäinen on niitä nähnytkin luonnossa liikkuessaan. Kun muut nuoret ovat omissa menoissaan keväällä, mitä tekee murrosikäinen Tarzan herättyään talvipesästä? Tarzan istuu jossakin kelopökkelössä äreän karhumuorin kanssa pihkatappia päkistämässä.

p.s. Se Tarzan-kirja jäi muuten lukematta. En tiedä miksi.

Iisalmi